A tres quarts de deu del matí, Carlos Morín i la seva dona han arribat als jutjats acompanyats dels seus advocats. Són els primers dels 12 acusats a declarar sobre la pràctica de més d'un centenar d'avortaments suposadament il·legals a les seves clíniques. Morín s'ha negat a contestar a les preguntes de la fiscal i de les acusacions. Només ha respost a les del seu advocat. Ha assegurat que les interrupcions d'embaràs que es practicaven eren legals. CARLOS MORÍN, acusat: "El aborto en esas clínicas era una cosa totalmente normal. Como constituye en la vida es un incidente no es la vida de una señora" Fins i tot ha anat més enllà. Ha negat les acusacions de la fiscalia d'haver falsificat ecografies o tests psiquiàtrics per practicar avortaments a dones que havien superat les 22 setmanes que marca la llei. CARLOS MORÍN, acusat: "En ningún momento ni lo he dicho ni se interpretaria de ningún gesto mío conducir un diagnóstico hacia x sentido" També ha assegurat que tots els avortaments s'informaven puntualment a l'Institut Català de la Salut. El doctor Morín s'enfronta a una pena de 309 anys de presó per un delicte d'avortaments il·legals. El cas es va destapar el 2006 a partir d'un reportatge de la televisió pública danesa que va posar de manifest les irregularitats que es cometien suposadament a les clíniques del doctor Morín. Un document que finalment el jutge ha decidit NO admetre perquè s'havia fet amb càmera oculta. Informa: MARTA NAVARRO

El jutge ha decidit, tal com va sol·licitar la defensa, no admetre com a prova el vídeo amb càmera oculta que va emetre la televisió danesa i sobre el qual es basa part de l’acusació. Morín ha explicat que quan es va assabentar de l’emissió en va informar a l’Institut Català de la Salut. De la mateixa manera, l’acusat ha assegurat que l’ICS tenia ple coneixement de les activitats de la seva clínica, i que l’empresa pública podia entrar en tot moment a les clíniques i fer les inspeccions necessàries, ja fossin de les instal·lacions com de tota la documentació.

Informes psiquiàtrics i ecografies

Un dels punts d’aquest cas es basa en la possible falsificació de documents, com tests o ecografies per aconseguir que la interrupció de l’embaràs entrés dins dels supòsits legals. Segons Morín, les pacients eren ateses pels psiquiatres i es feien totes les proves mèdiques abans de practicar l’avortament. També han negat les acusacions d’haver influït en els metges o infermers dels centres perquè donessin el seu vistiplau a la interrupció de l’embaràs.

Trituradores en les clíniques

Sobre l’existència de trituradores al centre, n’ha parlat tant Carlos Morín, com la seva dona Maria Luisa Duran. Asseguren que als centres Gimedex i TCB hi havia aquests aparells perquè existia un conveni entre la UAB i  Morín per fer cursos de veterinària. Segons ells, només es trituraven pollastres i porcs.

Els embrions, segons ha declarat Morín, es llençaven a un contenidor que passava tots els controls i d’allà s’incineraven seguint la normativa.

El doctor Carlos Morín, que s’enfronta a una pena de més de 300 anys de presó, s’ha negat a respondre a les acusacions. Quan ha estat preguntat per la defensa, ha reconegut haver realitzat avortaments, sense especificar-ne quants, però que en tot cas ell només hi actuava com a metge i era un equip de professionals qui assumia les intervencions. La seva dona, ha dit, no hi va participar mai.