Un total de 10 mercats d'arreu del món optaven al premi, i el gracienc i centenari Mercat de la Llibertat se l'ha endut. Entre els motius, perquè la reforma ha preservat l'edifici històric, catalogat com a modernista. No és per a menys, la decoració va anar a càrrec d'un deixeble de Gaudí. Els elements de ferro forjat en són testimoni. També ho és la Maria Dolors, veïna de la plaça, i comercianta jubilada del mercat. Hi ha treballat durant 53 anys. MARIA DOLORS FERNÀNDEZ, comercianta jubilada "El passat va ser preciós en el seu moment. Però es va anar degradant i s'havia de fer un canvi. Però jo crec que aquest canvi va arribar massa tard." La remodelació guardonada, fruit d'una col·laboració públicoprivada, va finalitzar el 2009. Les obres han permès duplicar la superfície fins als 4.400 metres quadrats, renovar l'estructura comercial i les parades. MARIA SOLER, Associació de Comerciants del Mercat de la Libertat "'L'any que ve fem 125 anys al mercat! Cada dos per tres estem de festa! Hem notat una millora a nivell de tot. Donem més servei, ho tenim tot nou. Està tot molt arregladet. El mercat ha quedat molt maco. Ve més gent a veure-ho, inclòs turistes." TINO MORA, president de l'Associació de Mercats Municipals de Catalunya "Tot no són flors i violes, però jo sempre penso, si no s'hagués dut a terme aquesta reforma, on estaríem en aquests moments?" Els nous serveis, com l'obertura de les instal·lacions a la tarda o l'aparcament gratuït, han gairebé duplicat la clientela. El jurat que ha concedit el premi al mercat també ha tingut molt en compte la transformació urbanística dels carrers dels voltants, que han passat a tenir prioritat per als vianants. Us ho ha explicat des del Mercat de la Llibertat, Patrícia Álvarez.

El jurat de la Unió Mundial de Mercats Majoristes ha tingut en compte també la transformació urbana del voltant del centre. 10 mercats més optaven a aquest guardó. La reforma del Mercat de la Llibertat, que va acabar el 2009, l’ha impulsat com a motor comercial i a més han augments els clients.

L’impacte negatiu de les obres a Gal·la Placídia

Els comerciants esperen que el reconeixement del guardó porti més consumidors al mercat i en fagi créixer la reputació. Tot i les bones notícies, els venedors reclamen la finalització d’unes obres que tenen ben a prop, els treballs a l’estació de Ferrocarrils de Gràcia, a la plaça de Gal·la Placídia. “Fa un any que les tenim al costat i això, d’alguna manera, ens està mermant la clientela, perquè hi ha una barrera”, assegura Tino Mora, vicepresident de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Llibertat. Segons els comerciants, l’obra faraònica impedeix el flux de veïns procedents de via Augusta i Balmes. Els queda poc. A principis de 2013, l’obra hauria d’estar acabada i la plaça, urbanitzada.