Jutges i magistrats de tot l’estat es van intercanviar missatges desqualificant el moviment independentista i els seus dirigents a través del correu electrònic oficial del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Segons han publicat ‘Elmon.cat’ i ‘Eldiario.es’, que han tingut accés a milers d’aquests missatges, la correspondència va des de principis de setembre fins a la negativa d’Alemanya d’extradir Carles Puigdemont.

Als correus electrònics, alguns magistrats opinen sobre el procés i es mostren preocupats per la situació a Catalunya, i pregunten, què passaria als companys que hi exerceixen en cas que es declarés la independència. D’altres, van més enllà ja sigui insultant els líders polítics independentista amb termes com “colpistes” o “virus” o bé qualificant penalment accions com les del 20 de setembre.

En aquests missatges, que jutges d’arreu de l’estat poden llegir i respondre, alguns comparen l’independentisme amb el nazisme i afirmen que “a Catalunya podria passar el mateix que va passar a Alemanya en èpoques remotes” i la gent que surt al carrer i es manifesta com “criminals”, “violents” o “extremistes”.

Una jutgessa que exerceix a Barcelona afirma que la situació s’ha radicalitzat des del 2006 i es planteja marxar perquè no assenyalin els seus fills per no apuntar-se a “la cadeneta humana, la V i no sé quines idioteses més que s’inventen per l’11-S”. Un altre escriu el 6 d’octubre que “el cop d’Estat es tanca amb vencedors i vençuts” i que “el bany de sang que desitjaven no pot quedar impune”. També n’hi ha que opinen que el procés és una cortina de fum del nacionalisme per protegir el que consideren els seus privilegis.

Després de l’1 d’octubre, alguns dels correus justifiquen l’ús de la força policial i critiquen les veus contràries que han sorgit des d’Europa. D’altres lamenten l’actitud dels Mossos d’Esquadra i afirmen que van “parar una trampa” a la Guàrdia Civil i Policia Nacional. Una magistrada alerta que tot plegat “va més enllà d’una qüestió política, és una qüestió d’Estat i de democràcia”.

Un altre assegura que l’independentisme té l’Estat “agafats pels ous” i alerta que “com es continuï sense fer-se res això ens portarà a la pèrdua del territori nacional o a una guerra civil”.

Missatge d'un jutge contra el procés d'independència

 

Primeres reaccions a la filtració dels missatges

Entre les primeres reaccions a la filtració d’aquests missatges hi ha les del PDeCAT. La formació política ha anunciat que sol·licitarà la compareixença de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, al Congrés dels Diputats de manera urgent.

També s’ha pronunciat Carles Puigdemont, que a través d’una piulada diu que ho considera tan greu, que si no hi ha conseqüències el sistema judicial farà aigües.