El president de la Generalitat, Quim Torra, demana la dimissió del president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes. Ho ha anunciat en una compareixença aquest dijous després que alguns mitjans han publicat que diversos jutges espanyols es van enviar correus en què titllen de “colpistes” i “nazis” els líders independentistes.

Pel president Torra, això demostra que “no hi ha independència judicial” i ha demanat una investigació per esclarir tots els fets perquè “els polítics processats i els ciutadans estan indefensos davant la justícia espanyola”. També ha explicat que ha encarregat un informe jurídic per saber quines accions legals es poden prendre, una denúncia que farà arribarà a les autoritats europees perquè creu que “falta d’independència judicial” és un problema d’àmbit europeu.

En aquest sentit, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha enviat una carta al president del CGPJ en què l’insta a “obrir immediatament una investigació per esclarir els fets, identificar els jutges i magistrats, apartar-los de les causes oportunes i incoar les sancions previstes”. Capella li diu que està “alarmada” per la informació publicada que considera “evidents injúries, insults i mostres d’odi per motius ideològics”. També ha enviat la missiva a la ministra de Justícia, Dolores Delgado; al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, i a la Fiscalia General de l’Estat, a qui demana que obri una investigació.

Torra exigeix l’alliberament dels empresonats pel procés

En la compareixença que ha fet Torra, també ha demanat que els polítics presos surtin de la presó i que tornin tots els polítics exiliats. Ha assegurat que, després de la informació publica sobre els correus, “és inevitable preguntar-se si els processats per l’1-O poden tenir un judici just, net i imparcial”.