"Tenemos programado 18 gramos. Prensamos. Tenemos que hacer una fuerza aproximada de 20 quilos para que quede totalmente recto." Tot mesurat al mil·límetre per elaborar el cafè més ben preparat d'Espanya. El serveix la Carolina, la millor barista del país. La setmana passada va obtenir un guardó que ho acredita. Ara bé, vol recalcar que és mèrit de tot l'establiment, el Café el Magnífico, del Born. Per al concurs, van escollir un cafè de Papua Nova Guinea. CAROLINA HERNÁNDEZ, millor barista d'Espanya: "Hemos intentado manejarlo y conocerlo el máximo posible y encontrar el punto ideal para la preparación en espresso tanto en días de tueste, incluso la leche que usamos para la elaboración de los capuccinos es fundamental." La Carolina és una enamorada del cafè. I assegura que per fer bé la seva feina s'ha de conèixer l'origen del que s'està servint. "Vamos a preparar un par de espressos de café de Colombia. Con un cuerpo medio, con un final muy afrutado, con notas a miel y que con espresso nos da un sabor contundente y un gusto prolongado." S'ha de dominar la teoria, però, també, tenir pasta d'artista. "Ahora vamos a realizar un corazón." Avui la guardonada ha rebut l'enhorabona dels clients habituals. Una felicitació merescuda. A l'estat espanyol se'n serveixen 21 milions i mig de tasses diàries. I aquesta, es diu aviat, és la millor preparada.

Per aconseguir el guardó, la Carolina va competir amb més de 200 professionals de la preparació del cafè en diverses eliminatòries fins a arribar a la final, celebrada la setmana passada a Sant Sebastià. Allà, amb un temps de 16 minuts, va haver de preparar quatre espressos, dos capuccions decorats, dues begudes amb cafè i acohol i dues més sense alcohol. La barista va fer servir per al concurs un cafè de Papua Nova Guinea que, conjuntament amb l’equip de Cafés El Magnífico, va estar estudiant durant temps per aconseguir el millor resultat. La barista barcelonina no només va aconseguir el reconeixement a la millor barista d’Espanya 2013, sinó que també va ser premiada amb el guardó a a la millor beguda d’especialitat i el millor espresso.

Segons dades de la Federació Espanyola d’Hostaleria, a l’Estat espanyol hi ha 358.000 establiments que serveixen cafè en els quals es preparen 21.500.000 tasses diàries.