Amb aquest minut de silenci representants de totes les administracions, sindicats i associacions de dones han volgut recordar les víctimes de la violència masclista i mostrar el suport a les qui encara la pateixen. Un nombre que ha baixat en picat aquest any a Catalunya. En el que va de 2013, s'han registrat un miler de denúncies menys respecte de l'any anterior i la xifra de víctimes mortals se situa en els tres casos. Una reducció important, ja que l'any passat 12 dones van ser assassinades. Una davallada que, segons la Generalitat, respon a motius econòmics. NEUS MUNTÉ, consellera de Benestar Social i Família "La situació de crisi econòmica que estem patint, fa que les dones tinguin més por de denunciar o major dependència econòmica de les seves parelles. No hem, en cap cas, d'abaixar la guàrdia, sino tot el contrari, redoblar tots els esforços que siguin necessaris". Per això asseguren que cal seguir reforçant els serveis d'atenció a les víctimes i treballar des de l'àmbit educatiu, amb els joves, per prevenir possibles casos. Les associacions que defensen els drets de les dones denuncien que Catalunya és una de les comunitats on es donen menys ordres d'allunyament. Només en el 30% dels casos que arriben als jutjats es concedeixen. MONTSERRAT VILÀ, presidenta de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere "Vol dir que 70 dones de cada 100, se'n van una altre cop cap a casa seva sense una ordre de protecció, i reforçant al maltractador, per què li diu, veus? no t'han fet cas". Des de Benestar i Família asseguren que ja s'està treballant de forma conjunta amb el Departament de Justícia per analitzar la situació.

A les 12 h s’ha celebrat l’acte institucional del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones a la plaça de Sant Jaume. Montserrat Vilà, presidenta de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, ha estat l’encarregada de llegir el manifest. Després, s’ha mantingut un minut de silenci. Hi han assistit la regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, i la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos. Per part de la Generalitat, hi han participat la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el conseller de Justícia, Germà Gordó, el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell.

Al vespre, serà el torn de les entitats, que sortiran al carrer en la manifestació convocada per la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere. La marxa arrencarà a la font de Canaletes i acabarà a la plaça de Sant Jaume.

La violència masclista entre els joves

La lluita contra la violència masclista centra la mirada enguany en la població més jove. Les administracions lamenten que el sistema basat en relacions de desigualtat entre homes i dones “es resisteix a desaparèixer”. Per això, proposen sensibilitzar aquest col·lectiu per promoure un canvi de mentalitat i la construcció de nous models de relació basats en el respecte i la llibertat.

Dos informes promoguts per la Delegació del Govern per a la Violència Masclista revelen que les noves tecnologies es poden convertir en una via per dominar. El 25,1% de les noies reconeixen que la seva parella exerceix control a través del telèfon mòbil. Sis de cada 10 noies d’entre 14 i 19 anys reconeix haver rebut insults per part de les seves parelles a través de missatges de telèfon.

La Policia Nacional ha iniciat una campanya coincidint amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones dirigida als adolescents. A través de les xarxes socials, incidirà en com distingir entre una relació afectiva i una dependència destructiva.

La dependència econòmica agreuja els maltractaments

L’Associació Benestar i Desenvolupament alerta d’un increment de la dependència econòmica de les víctimes de la violència masclista, només el 24% de les dones ateses disposen d’ingressos propis. Aquesta situació fa que moltes mantinguin la convivència amb l’agressor i no s’atreveixin a trencar-hi completament la relació. Això s’ha traduït en un descens de les denúncies.