Foto de família de tots els agents implicats en la Targeta Barcelona Solidària. Càritas, Creu Roja, Sant Joan de Déu i l'Obra Social de la Caixa lliuraran també aquesta targeta per vehicular els ajuts en alimentació. L'Ajuntament ho fa ja des de l'estiu i dóna servei a unes 400 famílies de la ciutat. Els usuaris la poden fer servir per comprar aliments en qualsevol establiment, però a partir del mes que ve, els que tinguin aquest distintiu oferiran un descompte mínim del 3% en les compres d'alimentació. Una manera d'allargar la quantitat. La targeta, amb un límit de 500 euros, està associada a un compte de Serveis Socials, que és qui determina l'ajut i en fa la recàrrega. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "No pot ser que la pobresa acabi sent vergonyant. Hem de ser capaços de donar resposta a la gent de manera que la gent no estigui classificada davant la gent d'una manera o d'una altra." JORDI ROGLÀ, director de Càritas Barcelona "Poder ajudar a que les persones puguin rebre aliments que no sigui des del punt de vista de la humiliació, és un gran pas endavant." Càritas adverteix, però, que la targeta, almenys en el seu cas, no elimina l'entrega personal d'aliments. L'Ajuntament té 4.000 targetes en reserva que s'activaran segons les necessitats. Fins a l'octubre es van atorgar mig milió d'euros en ajuts en alimentació, un 87% més de la quantitat destinada tot l'any passat.

L’Ajuntament va repartir les primeres targetes Barcelona Solidària el mes d’agost. En va distribuir un miler als 40 centres de Serveis Socials, que fins avui n’han repartit a 392 famílies. A aquest sistema s’hi han afegit ara entitats socials com Càritas Diocesana de Barcelona, Creu Roja, Sant Joan de Déu i l’Obra Social de La Caixa. A més a més, gremis de comerç, associacions i establiments d’alimentació s’han sumat a la iniciativa per tal d’establir descomptes mínims del 3% en les compres d’aliments.

Concretament, a partir del 15 de desembre els establiments de l’Associació Catalana de Supermercats i Distribuïdors CAT-DIS, que inclou les cadenes Condis, Caprabo, Coaliment, Sorli Discau i Veritas, entre d’altres, oferiran descomptes del 3% en les compres d’aliments realitzades amb aquesta targeta.

La Targeta Barcelona Solidària, amb un límit de 500 euros i la caducitat d’un any, està associada a Serveis Socials. Els seus professionals són els que les atorguen després de valorar la situació i necessitats de les famílies que hi acudeixen. A més, també les recarreguen, un avís que els usuaris reben per mitjà d’un missatge de mòbil. La targeta no té cap comissió associada i se’n farà un seguiment de l’ús per comprovar que s’ha fet servir correctament.

Més ajudes en alimentació aquest any

L’alcalde, Xavier Trias, ha destacat que amb aquesta targeta es vol “dignificar el sistema de prestació d’ajudes”. “No pot ser que la pobresa acabi sent vergonyant”, ha dit Trias. El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Jordi Roglà, ha dit que ajudar que les persones rebin aliments ho facin “no des del punt de vista de la humiliació és un gran pas endavant”. Fins al 31 d’octubre de 2013, l’Ajuntament va oferir 3.306 ajuts en alimentació per valor de 493.595 euros, un 87% més del que es va destinar en tot el 2012 (263.442 euros i 2.923 ajuts).