Les imatges dels tancs entrant per la Diagonal, el 4 de juny, van córrer ràpidament per Twitter acompanyades de comentaris de tota mena, especulant sobre la seva presència a la capital. Poc misteri: els tancs han servit aquests dies per a una exhibició de vehicles militars, com els blindats Pizarro i Centaure. Cues de gent, sobretot famílies, per viure en primera persona l'experiència de l'exèrcit. "Si hi ha una altra vegada la Tercera Guerra Mundial, a veure si disparen a tots i ja està la pau d'una vegada." "Los tanques, los aviones, pero en general todo las ramas también." Fins a un total d'unes 15.000 persones, segons l'organització, hauran passat des de divendres per la caserna del Bruc. Familiars de militars i curiosos de tot tipus que han volgut veure i viure, ben de prop, tot el potencial de l'arsenal de l'exèrcit. RAFAEL MATILLA, tinent coronel "Este año en concreto hemos querido hacerla más atractiva trayendo vehículos representativos del ejército." "Tinc el meu fill al cos de submarinisme de l'armada, l'han fet un home, és un home de cap a peus." El Ministeri de Defensa ha organitzat per a l'ocasió fins a 12 actes, a tot Catalunya, per commemorar el Dia de les Forces Armades.

La caserna del Bruc acull fins avui vehicles de transport i combat de les diferents brigades de l’exèrcit espanyol. També hi ha tota mena d’armes i una unitat militar d’emergències. L’element més destacat pel públic ha estat l’helicòpter Tigre, que ha estat utilitzat durant vuit mesos a l’Afganistan, però ara ja torna a la península amb més d’un centenar de vehicles que també han participat en la missió.

El tinent coronel Rafael Matilla, que comissariava l’exposició del Bruc, en destaca la gran afluència de públic, que dissabte va superar les 5.000 persones i està previst que superi les 14.000 durant els tres dies. Familiars de militars o amants de les armes i, en general, de les forces armades, han pogut gaudir d’aquests elements.

Els qui més n’han gaudit han estat els nens, ja que s’han organitzat diferents activitats per a ells, com la recreació d’un camp d’entrenament on els més petits havien de superar diferents obstacles amb l’ajuda dels militars. Els assistents també han pogut pujar i simular la conducció dels tancs i la resta de vehicles. Aquest matí eren molts els que feien cua per no perdre’s aquesta oportunitat. A davant de l’helicòpter hi havia també una exposició d’armes que els assistents podien tocar i agafar per fer-se fotografies amb la indumentària militar.

Fer visible la tasca de l’exèrcit i veure quines eines utilitzen sembla l’objectiu d’aquestes jornades de portes obertes, que se celebren també en moltes altres ciutats espanyoles. A Barcelona, més enllà de l’exposició, l’arribada dels tancs no va passar desapercebuda: dimecres les xarxes socials van treure fum en veure els vehicles militars entrant per la Diagonal.

Al Palau de la Capitania General també s’han fet jornades de portes obertes. En aquest palau del capdavall de la Rambla s’hi han pogut veure sobretot uniformes de l’exèrcit de terra i altres materials militars. Algunes de les sales és el primer cop que s’obren al públic, que hi ha pogut descobrir tota mena de figures i elements relacionats amb l’exèrcit: una de les figures que s’hi exposa duu un braçalet amb l’esvàstica, segons va poder veure un lector de Vilaweb dissabte a la tarda.