Fan pinya per una ocasió diferent. Els braços dels Castellers de la Sagrada Família s'han unit per alçar un castell que ha demanat a tot Europa el dret de Catalunya a decidir el seu futur. "L'Estat espanyol ha negat reiteradament el referèndum i refusa el diàleg amb el govern català per buscar una sortida a aquest clam massiu a Catalunya." La plaça de Gaudí ha estat l'epicentre d'una reclamació que també han portat a plaça els Castellers de Barcelona. La colla de Gràcia i la Jove de Barcelona també s'hi han sumat fent dos pilars. Per Òmnium Cultural, l'impulsor de la iniciativa, el clam democràtic d'avui és un altre èxit en el camí cap al 9 de novembre. MURIEL CASALS, presidenta d'Òmnium Cultural "Europa ens necessita. Europa és més rica, variada i més interessant si hi ha la diversitat catalana." FERRAN MASCARELL, conseller de Cultura "Avui hem dit a Europa i al món tres coses : la primera és que volem votar. Ho hem dit en diverses llengües perquè quedi clar i s'entengui. La segona és que volem votar perquè és un anhel del poble. I el tercer, fonamental, és que volem ser a Europa. Volem participar d'aquesta Europa democràtica." El missatge d'avui, però, ha traspassat fronteres cap a set capitals europees. A Lisboa, per exemple, hi havia els Castellers de Sants, a Brussel·les, els de Vilafranca i a Ginebra, davant la seu de les Nacions Unides, els Xiquets de Reus. A Roma, Berlín, Londres i París també s'hi han vist castells. PEP GUARDIOLA, padrí de "Catalans want to vote" "Fem una crida a tots els ciutadans europeus: l'Europa del futur la volem aixecar amb vosaltres, com si fos un gran castell." SERGI LÓPEZ, padrí de "Catalans want to vote" "Els catalans fa anys que estem expressant al carrer i a les urnes que volem fer servir la democràcia per decidir quin ha de ser el nostre encaix en aquesta Europa del segle XXI." El clam català també ha arribat a Pamplona. Aprofitant la via basca, els Carallots de Sant Vicenç dels Horts han alçat un altre castell pel dret a decidir.

Amb el lema “Catalans want to vote”, Òmnium Cultural ha fet una crida per omplir les places de ciutats com París, Londres, Berlín, Roma, Ginebra, Brussel·les, Lisboa, Mont-real, Santiago de Xile, Pamplona i 46 ciutats catalanes per reivindicar la consulta del 9 de novembre. D’aquesta manera, la crida d’Òmnium va dirigida especialment als catalans que viuen a l’exterior, ja que l’acció els dóna una bona oportunitat de participar-hi activament i mobilitzar-se.

Els protagonistes de la diada són les colles castelleres catalanes, que, gràcies a la col·laboració de més de 5.000 castellers, fan actuacions a tot Europa i donen visibilitat a la demanda. Òmnium ha triat els castells per ser un dels elements de la cultura catalana amb més projecció internacional, declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

L’acció reivindicativa consisteix que les colles que actuen en places internacionals fan un castell a les 12 h del migdia, just al mateix moment en què es desplega una pancarta amb el lema “Catalans want to vote” en les llengües oficials de cadascuna de les ciutats d’acollida. Els encarregats d’actuar a Lisboa són els Castellers de Sants. Els Borinots han decidit alçar tres castells: 3d8, 4p4, 4d7a.

L’acte central de la jornada es fa a Barcelona, a la plaça de Gaudí, amb l’actuació de la colla dels Castellers de la Sagrada Família, i compta amb la participació de Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, i Josep Maria Cortès, de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. A la plaça també hi ha instal·lada una gran pantalla des d’on es poden veure les imatges dels castells que es carreguen a les ciutats europees i fer un seguiment de tot el que passa en cada moment.

Després de l’aixecada simultània dels castells es farà la lectura del manifest elaborat expressament per a aquesta jornada per part de la presidenta d’Òmnium Cultural. Just després s’ha celebrat una actuació sencera dels Castellers de la Sagrada Família així com del grup musical català Strombers, que ha posat el punt final a la diada davant el temple de la Sagrada Família.

Les actuacions castelleres a les ciutats europees han estat força animades. A Berlín els Xics de Granollers han fet l’actuació a l’Alexander Platz i després, Pep Guardiola ha estat l’encarregat de llegir el manifest.

A Londres, la Colla Joves Xiquets de Valls ha decidit fer un castell davant l’ajuntament de la ciutat i amb el Tower Bridge de fons.

A la Grande Place de Brussel·les els Castellers de Vilafranca fet una espectacular actuació davant de centenars de persones que han omplert la plaça.

A París, la Colla Vella dels Xiquets de Valls han fet un 4d8 al costat del monument per la pau que hi ha al Camp de Mart amb la torre Eiffel de fons.

Paral·lelament, a Barcelona també se celebra un acte a la plaça de Sant Jaume coincidint amb el 45è aniversari de la colla Castellers de Barcelona, amb les actuacions dels homenatjats, els Castellers de Sabadell i els Minyons de Terrassa. Al barri de Gràcia els Castellers de la Vila de Gràcia també han volgut participar en la diada fent una actuació a la plaça de la Vila, i la Colla Jove de Barcelona ha a actuat a la plaça del Born.