És el mural que des de l'any passat decora el pati de l'escola Carlit de l'Eixample. Al mur, que podria ser d'obra vista, ara hi ha pintat un dibuix d'un tren. Un altre cas, aquest a l'espai públic, és als Jardins de Clotilde Cerdà. Es tracta d'un interior d'illa que des de l'any passat té un nou atractiu: un mosaic de retrats fets de ceràmica. Tots dos casos són obres d'aquests alumnes de l'Escola Massana que ara treballen amb una altra peça feta de rajoles que traslladaran a l'illa Cerdà Martinell. A llarg termini, l'Ajuntament pretén crear una ruta artística amb les obres dels interiors d'illa. GERARD ARDANUY, regidor de l'Eixample "Els interiors d'illa de l'Eixample, a part del que són i han d'esdevenir, fossin també espais on la gent els anés a veure i ha visitar pel que hi ha també el seu entorn com a les parets. Per tant, posar-los en el mapa d'exposició de la ciutat." La idea d'aquest mural la va tenir en Jordi. És grafiter i amb aquest projecte ha après a fer grafits a la ceràmica utilitzant altres tècniques. Per ell, tenir una obra a l'espai públic és un pas molt important per entrar al món laboral. JORDI ROMEU, alumne d'Arts aplicades al Mur "A part que és una experiència molt bona que ens emportem i una tècnica més que no es sol utilitzar, això ens serveix com a currículum. És un treball professional perquè estarà exposat en el mateix carrer." GEMMA AMAT, directora de l'Escola Massana "És una oportunitat fantàstica per fer projectes reals de l'aula, que això a vegades és molt dificultós." Es preveu que aquesta obra ben aviat es traslladi al carrer. De moment, només podem fer-nos-en una idea amb aquest fotomuntatge.

La directora de l’Escola Massana, Gemma Amat, diu que la iniciativa és “fantàstica” perquè permet portar a la realitat projectes que a la classe són molt difícils de dur a terme.

Tres interiors d’illa ja tenen obra

Els Jardins de Clotilde Cerdà -entre Consell de Cent, Diputació, Sardenya i Marina- són una de les illes interiors de l’Eixample que ja tenen l’obra d’art a la paret. Es tracta d’un mosaic amb ceràmica vitrificada de 106 metres quadrats. A simple vista, és un dibuix pixelat.

En el cas d’Ermessenda de Carcassona -entre Provença, Mallorca, Comte Borrell i Comte d’Urgell-, el projecte s’està enllestint i l’han dissenyat els alumnes de segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Arts Aplicades al Mur. Es tracta d’un estuc esgrafiat a la paret del carrer de Mallorca d’uns 66 metres quadrats. El dibuix s’integra a la paret del pati amb imatges naturals com d’arbres i fulles.

El projecte d’interior d’illa que encara s’està treballant a l’Escola Massana és el dels Jardins de Cèsar Martinell -entre Diputació, Gran Via, Villarroel i Casanova. En aquests moments, els alumnes estan pintant les rajoles que s’han d’instal·lar al mur de l’illa. Es tracta d’un recobriment de ceràmica a la paret del carrer de Villaroel d’uns 73 metres quadrats que estarà recobert de 1.900 rajoles.

En total, les actuacions en els interiors d’illa han representat una inversió d’uns 32.500 euros.


Tres patis escolars oberts també hi participen

L’Escola Carlit de l’Eixample és el primer centre que té als murs un projecte de l’Escola Massana. Es va dissenyar el 2013 amb la col·laboració dels alumnes de segon cicle d’educació primària de la mateixa escola. El projecte va consistir a escollir una paraula, un idioma i un país i després els alumnes del Cicle Formatiu d’Arts Aplicades al Mur de la Massana ho van traduir en una imatge gràfica.

Els altres dos centres educatius que estan treballant en el projecte són l’Escola Mallorca i l’Institut Fort Pius, que disposen d’un pressupost d’uns 6.000 euros. La intenció és il·lustrar un poema. L’Escola Mallorca proposa ‘Vistes al mar’, de Joan Maragall, i l’Institut Fort Pius, ‘A una amada’, de Safo de Lesbos. En aquests moments, els alumnes del Cicle Formatiu d’Il·lustració de la Massana treballen en l’elaboració dels esbossos que es presentaran a les direccions dels centres educatius. La previsió és que ambdues obres es puguin pintar durant el mes d’octubre.