Els casos confirmats de verola del mico a Catalunya pugen a 945, dels 1.082 sospitosos o probables, segons ha informat el Departament de Salut i s’apropen d’aquesta manera al miler. La majoria dels casos confirmats són homes amb edats compreses entre els 19 i els 66 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 12 de juliol del 2022.

Gairebé tots els casos han presentat febre, fatiga, inflamació dels ganglis i erupcions a la pell. Fins al moment, les complicacions greus que s’han descrit són la proctitis (una inflació del recte que pot causar diarrea) i afectacions oculars, que en ocasions han requerit hospitalització però que ja estan donats d’alta.

Segons les mateixes fonts, la majoria de lesions provocades per la malaltia s’han localitzat en les àrees genital, perioral i perianal i el mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals, majoritàriament i sovint en el context d’esdeveniments festius multitudinaris.

Per això, segons Salut, la transmissió es dona majoritàriament i sovint en el context d’esdeveniments festius multitudinaris.

El virus de la verola del mico es detecta en saliva i semen

Un estudi elaborat a partir de 140 mostres de pacients infectats amb la verola del mico ha conclòs que l’ADN viral es detecta amb freqüència en saliva i semen, la qual cosa contribueix a entendre millor la dinàmica de contagi i reforça el possible paper de la transmissió per via sexual.

Fins ara, es coneix que aquesta malaltia es transmet per contacte directe amb les lesions d’un pacient infectat o per superfícies contaminades, però encara se sap poc sobre la possible presència de virus en altres mostres biològiques, com saliva, orina o semen.

Comparteix a: