(ACN / Redacció) Centenars de persones s’han concentrat aquest dissabte al matí a la plaça de Catalunya per protestar contra l’atac de Rússia a Ucraïna. La xifra de participants ha anat en augment durant el matí i, finalment, gairebé un miler de protestants s’han dirigit cap a la plaça de Sant Jaume. Aquest dissabte és el tercer dia de protestes i diverses veus asseguren que algunes persones tenen intenció d’acampar-hi.

Demanen a Europa que aturi el conflicte

La protesta ha estat convocada per la comunitat ucraïnesa, però s’hi han aplegat persones de diverses nacionalitats, inclosa la russa. Els manifestants demanen a Europa que actuï per aturar el conflicte i molts d’ells pateixen també perquè, després d’Ucraïna, Putin podria plantejar-se fer accions a Europa.

A la manifestació, s’hi han pogut veure pancartes de “No a la guerra”, “Putin, treu les mans d’Ucraïna” i també alguns que demanaven ajuda per als familiars o amics que viuen a Ucraïna. Entre els participants hi ha la ucraïnesa Olena Okhaimenko, que ha detallat que la seva família ha decidit no abandonar el país i que està “amagada sota terra per protegir-se”. Els pares viuen a 40 quilòmetres de la frontera i assegura que hi ha “soldats i tancs per tot arreu”.

També molts russos han sortit al carrer per denunciar l’atac del president Putin. En aquest sentit, Olva Ivanova explica que ha decidit anar a la manifestació perquè si calla, “participarà en aquest crim”. Ella diu que té molts amics a Ucraïna i que ha hagut de marxar del seu país perquè “no està d’acord amb res del que fa Putin”.

Ucraïna xifra en 198 els civils morts

De moment, el ministeri de Salut d’Ucraïna ja xifra en 198 el nombre de víctimes mortals civils comptabilitzades des de l’inici de la invasió de Rússia. Entre ells, asseguren, hi ha fins a tres nens. Les xifres de morts se sumen a les imatges de bona part de la població de les grans ciutats ucraïneses refugiada en soterranis, estacions de metro i espais on esperen protegir-se de possibles bombardejos russos. 

Entre els últims atacs, destaca el d’un míssil que ha impactat en un edifici d’habitatges de la capital, Kíev. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ha intensificat els contactes amb líders europeus, assegura que en les darreres hores l’exercit ha aconseguit “fer descarrilar” els plans de Rússia per a atacar Kíev.