La Creu Roja i l’Ajuntament atenen set de cada 10 persones migrants que arriben a Barcelona per la costa sud espanyola. El balanç dels primers sis mesos del servei de primera acollida de persones migrants de la costa d’Andalusia és de 3.359 persones ateses del total de 4.758 que han arribat a la ciutat. Aquest és el primer servei municipal dedicat específicament a aquest col·lectiu per reforçar l’acollida a les persones que arriben en pastera, majoritàriament de l’Àfrica subsahariana.

Aquest servei municipal, que gestiona la Creu Roja, garanteix l’allotjament de persones en situació d’alta vulnerabilitat, com són els infants, les dones o els malalts. No obstant això, la major part d’usuaris, el 90 %, són homes i el 10 % restant són dones i menors que viatjen amb la família. Totes les persones ateses han rebut una orientació jurídica sobre la seva situació legal i la possibilitat de demanar asil, una atenció sanitària per descartar problemes de salut, i també s’han atès necessitats bàsiques d’alimentació i vestimenta. D’aquestes 3.359 persones, 732 han estat allotjades en algun dels equipaments municipals que gestiona la Creu Roja. 

Asens demana més recursos i coordinació

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, en una visita a un dels centres municipals gestionats per la Creu Roja, ha reclamat tant a l’Estat espanyol com a la Generalitat més coordinació i més finançament perquè les ciutats no es quedin soles fent l’acollida amb recursos municipals. Per això, demana ampliar i reforçar els protocols de recepció als punts d’arribada i trànsit, crear un protocol de comunicació per anticipar els fluxos migratoris i el restabliment dels fons per a l’acollida i integració dels immigrants per als municipis, suspès el 2011 pel Partit Popular, entre altres mesures.

La majoria no es volen quedar a Barcelona

La majoria de persones ateses estan de pas a Barcelona perquè volen arribar a països del centre i del nord d’Europa, on alguns tenen familiars. Els migrants que es queden no poden treballar de forma legal fins que compleixin tres anys empadronades i disposin d’un contracte de treball d’un any a jornada completa, segons fixa la llei d’estrangeria actual.