La pediatria especialista en malalties infeccioses de Sant Joan de Déu, Iolanda Jordan, afirma que per reduir els contagis de bronquiolitis en menors de quatre anys cal “evitar anar als centres comercials i els llocs tancats“. En una entrevista aquest dilluns a Catalunya Ràdio, també ha aconsellat evitar les visites d’adults refredats als més petits, sobretot en el cas de menors de dos anys i bebès, atenent la seva vulnerabilitat.

Com evitar l’onada de bronquiolitis, grip i covid a les portes del Nadal 2022? Els consells de Salut
Higiene de mans, no sortir de casa amb símptomes, i evitar centres comercials i llocs tancats són algunes de les recomanacions

Millor al carrer, que en un espai tancat

Jordan ha fet palesa la contradicció que es produeix sovint quan els adults “a vegades no traiem els petits al carrer perquè fa fred, o plou, o neva, i això no és tan greu si el nen va abrigat, com anar a un centre comercial tancat en què hi ha un cúmul probablement de partícules de virus.”

També ha recordat que la bronquiolitis no es tracta amb cap antiviral, sinó que se’n fa un “tractament de suport”. Això vol dir, per exemple, prendre mesures d’aïllament o, en el cas de nadons, reduir-los les preses d’alimentació. És a dir, donar-los-en menys quantitat, però més vegades al dia. En els casos greus, se’ls administra oxigen.

El quadre típic de la bronquiolitis, apunta, és de mocs, tos i rebuig de menjar. “Quan comença a haver-hi dificultat respiratòria es marquen les costelles”, ha alertat.

El virus que preocupa ara

La directora de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha afirmat que actualment “el virus que més preocupa el sistema de salut és la bronquiolitis”. “La pujada continua, però no és tan marcada. Possiblement el pic s’assoleixi a finals d’aquesta setmana”, ha dit en una entrevista també a Catalunya Ràdio.

Cabezas ha assegurat que les infeccions respiratòries als CAP han pujat un 6,7 % aquesta setmana passada respecte de l’anterior. Ara bé, l’increment ha estat menor que fa 15 dies, quan era d’un 15 %.

Vaga de metges a Catalunya el 25 i 26 de gener del 2023

El sindicat Metges de Catalunya ha convocat una vaga els dies 25 i 26 de gener del 2023 a tots els centres sanitaris, des de l’atenció primària fins als hospitals. El sindicat, majoritari entre els facultatius, assegura que “ho hem donat tot i no hem rebut res“, i per això es veuen abocats a fer les protestes.