bronquiolitis grip covid

El Departament de Salut alerta que el pic de casos de bronquiolitis es produirà en els pròxims dies i que, més tard, arribaran el de la grip i el de la covid. L’increment dels virus respiratoris s’està produint en plena tardor i a les portes del Nadal 2022. Com evitar l’onada de bronquiolitis, grip i covid que s’està produint aquests dies? El Departament de Salut i professionals d’hospitals de Catalunya han donat alguns consells per evitar contagis aquestes setmanes: bona higiene de mans, no sortir de casa amb símptomes, evitar llocs tancats…

A continuació te’ls detallem tots.

Bona higiene de mans i ventilació a casa

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha donat algunes recomanacions bàsiques per evitar contagis tant de bronquiolitis, que afecta sobretot els infants, com de grip i covid ara que als hospitals comença a haver-hi una saturació assistencial. Alguns dels consells ja es donaven durant els mesos de covid:

  • No sortir de casa si es tenen símptomes.
  • Bona higiene de mans.
  • Ventilar espais tancats, amb finestres i portes obertes.
  • Distància interpersonal si se sospita de símptomes compatibles amb els virus.
  • Mascareta si es tenen símptomes o es té cura de persones vulnerables.

No fer visites si es tenen símptomes

En cas que hi hagi símptomes compatibles amb la bronquiolitis, la grip o la covid, des del Departament de Salut demanen no assistir a celebracions típiques de Nadal i evitar el contacte amb nadons.

Evitar centres comercials i llocs tancats

Iolanda Jordan, pediatra especialista en malalties infeccioses de l’Hospital de Sant Joan de Déu, ha demanat reduir les visites a persones que estiguin refredades però, sobretot, evitar anar a centres comercials i llocs tancats. “De vegades, no traiem els petits al carrer perquè fa fred, plou o neva. I això no és tan greu si va tan abrigat com nosaltres com anar a un centre comercial tancat, on probablement hi ha una acumulació de partícules de virus“, ha dit en una entrevista a ‘El matí de Catalunya Ràdio’.

Malgrat la saturació d’alguns centres hospitalaris, el Departament de Salut no preveu aplicar restriccions per Nadal.