L’Agrupació de Docents i Personal de Suport Educatiu en Risc reclama la implantació de més mesures a les escoles per evitar possibles contagis de coronavirus. L’entitat, que no està d’acord amb el pla previst pel Departament d’Educació, aposta per no començar les classes presencials si no es canvia el plantejament del curs.
En un manifest, l’agrupació desgrana les seves propostes. Consideren que “si es complissin aquestes mesures, la tornada seria segura per a tothom”. Si no, adverteixen que faran una crida als docents i personal de suport educatiu per convocar una vaga del sector. “Primer és la salut de tota la comunitat educativa”, conclouen.
Mesures “reactives”
L’Agrupació de Docents i Personal de Suport Educatiu en Risc considera que les mesures planificades pel Departament d’Educació “són més reactives que previsores” i reclamen accions per detectar positius asimptomàtics. Per evitar contagis, reclamen que es facin proves PCR i serològiques “de manera periòdica” a tot el personal docent i de suport. I en aquesta mateixa línia, exigeixen que tots els contagis, incapacitats o defuncions derivats de la covid-19 es considerin accidents laborals “per haver estat exposats a aquest risc específic durant l’exercici de la nostra professió”.
Aquest col·lectiu considera, a més, que “els grups estables no són reals” i qualifiquen com a “irresponsable” mantenir les ràtios a 25 alumnes a primària i 30 a secundària, tenint en compte que no portaran mascareta, segons les previsions d’Educació. En aquest cas, la crítica és compartida pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ja va afirmar que l’aval de Salut a les ràtios “no té cap sentit ni cap lògica epidemiològica”.
Una altra de les crítiques que dirigeixen al Departament es focalitza en el personal considerat de risc. Asseguren que no se’ls ha donat resposta sobre com serà la seva incorporació i reclamen que se’ls doni l’oportunitat de teletreballar. A més, volen que aquesta mesura s’estengui també a les persones que conviuen amb persones de risc.