La pacificació a l’entorn de les escoles del carrer de Balmes és gairebé una realitat. Davant l’Escola Pia s’intueix ja com quedarà la zona per fer més segur aquest centre educatiu. Uns metres més amunt, a tocar de l’Escola Poeta Foix, s’està treballant també al carrer de Sant Guillem, i a Balmes mateix, on s’ha eliminat un carril d’aparcament per poder fer més amples les voreres.

La calçada s’ha senyalitzat amb pintura de color taronja per advertir els conductors de la proximitat dels centres. També s’hi limita la velocitat a 20 km per hora i s’instal·laran radars pedagògics per alertar qui circuli per sobre d’aquesta velocitat.

Onze escoles pacificades al setembre

Per ara, ja hi ha dues intervencions acabades en dos centres, l’Escola Grèvol i l’Institut Viladomat, i la previsió és que el curs escolar al setembre arrenqui amb nou escoles més pacificades, la majoria al districte de l’Eixample, però també a altres punts de la ciutat.

L’Ajuntament, per la seva banda, ha aprofitat el període d’estiu per fer obres als centres i que estiguin enllestits a l’inici del curs escolar. Aquesta acció, emmarcada en el programa Protegim les escoles, preveu intervenir en 50 edificis escolars el 2021, 200 abans que finalitzi el mandat.

Demanda veïnal accentuada amb la pandèmia

Es tracta, aquesta, d’una antiga reivindicació veïnal pels alts nivells de contaminació atmosfèrica i acústica que diuen que pateixen els entorns d’ús escolar.

L’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample i les famílies de les escoles Entença, Xirinacs, Joan Miró i la llar d’infants Àgora ja es van manifestar al mes de juny per aconseguir la pacificació del carrer d’Entença, amb l’eliminació d’un carril de circulació, i van plantejar la creació d’un carril bici o l’ampliació de la vorera.