El col·lectiu dels venedors a la manta no s’escapen dels efectes del coronavirus. L’absència de turistes a la ciutat aquest estiu per la covid-19 i la presència policial al litoral barceloní han fet marxar a la gran majoria dels manters. Una situació que s’allarga des de l’inici del confinament, el març. El portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, Aziz Faye, lamenta que “és un any molt complicat” perquè els manters “aquest any no han pogut sortir ni de casa”.

Sense desplegar les mantes des del març i, per tant, sense ingressar diners des de llavors, les persones que es dediquen a la venda a la manta han hagut de buscar alternatives. Una cinquantena ha optat per anar al taller del sindicat manter a cosir peces de roba que després posen a la venda a la botiga que tenen al Raval i a través de la pàgina web. Ho fan de manera voluntària i, de fet, durant el confinament ja hi van cosir mascaretes i bates que donaven gratuïtament a hospitals.

“Tenim ganes de treballar”

Els recursos que tenen són limitats i ja no poden permetre’s seguir oferint els productes de franc. Per això, el sindicat de manters busca ara col·laboracions amb empreses perquè donin feina als venedors a la manta en el sector tèxtil. “Encara que sigui per cosir productes o contractar persones que són aquí i que saben cosir”, demana Aziz Faye, que assegura que un acord com aquest “ajudaria que les persones no tornessin a vendre al carrer” i, per tant, evitar que la seva situació empitjori.

“Busquem que hi hagi algun intercanvi econòmic perquè les persones puguin aguantar”, diu el portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants. En aquest sentit, explica que estan buscant col·laboracions amb empreses que ofereixin “sous dignes” perquè els treballadors s’emportin una quantitat de diners adequada per les hores de feina invertides.

Busquen locals per augmentar la producció de roba

El sindicat que agrupa els manters a Barcelona busca més locals a la ciutat per ampliar el taller de confecció de roba que tenen al Raval. Aziz Faye assegura que han trobat en la sastreria “una necessitat del col·lectiu per créixer” i que, per això, pensen a ampliar el projecte. Faye reconeix que ampliar el negoci requeriria la participació de més persones per “competir amb les grans empreses”.