Segons l’Enquesta de violència masclista de Catalunya, per primera vegada feta conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, determina que un 31 % de les dones que viuen a Barcelona han patit violència sexista greu en alguna ocasió.  Això inclou violacions o haver patit més d’una vegada amenaces, tocaments, propostes de relacions sexuals a canvi d’alguna millora o endur-se els fills sense permís, entre altres abusos. Aquesta, de moment, és l’única dada que es coneix de l’enquesta.

Més personal per als PIAD i els SARA

En aquest any s’han internalitzat els PIAD en els quals s’ha contractat cinc persones noves i s’ha ampliat la jornada laboral de les tècniques i psicòlogues de la plantilla. També s’ha reforçat el servei d’assessorament jurídic i les hores d’intervenció grupal i comunitària. A més, s’ha avançat l’edat d’atenció als joves dels 18 als 12 anys. Per la seva banda, el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida ha incrementat el personal de 27 a 41 persones i ha prestat atenció a 1.700 dones. En paral·lel s’han format 400 professionals del circuit de violència de Barcelona per millorar l’atenció a les víctimes.

Una app per detectar zones insegures

Una altra eina que l’Ajuntament engegarà és una aplicació per a dispositius mòbils perquè les dones de la ciutat puguin notificar i geolocalitzar una agressió comesa a la ciutat. De moment, és una prova pilot que es farà amb 400 dones a partir de la primavera,  i que permetrà recollir informació per conèixer amb més detall les zones més insegures de Barcelona.

“No et pots girar d’esquena” arriba als comerços

El proper dissabte és el Dia Internacional  per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, i l’Ajuntament presentarà la campanya “No et pots girar d’Esquena”, una acció que es farà conjuntament amb 180 botigues de l’eix comercial de Creu Coberta i 40 establiments del Born. Durant tot el dia, aquests comerços se solidaritzaran amb les víctimes de la violència masclista col·laboraran a través dels aparadors per difondre la campanya.