Les condicions meteorològiques incideixen en la propagació dels contaminants emesos per l’home. Els centres d’altes pressions -els anticiclons-, quan es mantenen centrats en un territori  durant uns quants dies afavoreixen l’estancament de l’aire i l’acumulació de partícules i contaminants diversos a les capes més baixes, a prop de la superfície.

La inversió tèrmica incrementa la concentració de contaminants

Durant els mesos freds de l’any, a més, s’hi afegeix el fenomen de la inversió tèrmica, que es manifesta sobretot de nit i matinada. Aquest fenomen, que es produeix en nits serenes i sense vent, implica que l’aire fred -més pesat i dens- es dipositi cap a les zones més baixes de les valls i fondalades. Quan hi ha inversió tèrmica, tal com el seu nom indica, la temperatura augmenta amb l’alçària, al revés del que seria habitual. La inversió tèrmica concentra l’aire fred en una capa molt estreta, de poques desenes de gruix, i atrapa els contaminants emesos que incrementen, encara més, la seva concentració.

La coincidència de la inversió tèrmica de matinada i a primeres hores del matí amb un dels moments de més trànsit rodat a les grans ciutats, fa augmentar els nivells de la majoria de contaminants, entre els quals hi ha el diòxid de nitrogen, generat sobretot pels motors d’explosió. Al vespre, quan ja s’ha post el sol, la inversió torna a manifestar-se i atrapa, de nou, les partícules i contaminants alliberades al llarg del dia, però també la procedent del trànsit intens de l’hora punta habitual d’aquelles hores.

Anticicló fins al cap de setmana

La presència des de finals de la setmana passada d’un anticicló damunt de Catalunya ha dificultat la dispersió dels contaminants. La concentració s’ha anat incrementant amb el pas dels dies, però sobretot a partir de dilluns a causa de l’augment de l’activitat industrial i el trànsit rodat. La inversió tèrmica també s’ha anat consolidant: la temperatura mínima de dimecres a l’Obervatori Fabra (400 m) era de 12 graus mentre que a la Verneda (20 m) no arribava als 7 ºC.

Malauradament, la  situació meteorològica experimentarà poques variacions al llarg de les pròximes hores -com a mínim fins divendres– i continuarem afectats per les altes pressions. Dimecres a la tarda, però també dijous a la tarda i divendres, es preveu que bufi entre feble i moderat el vent de garbí -del sud-oest- al nord de la regió metropolitana i a la Costa Brava, un fet que afavorirà l’arribada dels contaminants al nord del Barcelonès i, sobretot cap als Vallès i el Maresme.

El pas d’un front dissabte podria trencar la inversió tèrmica i afavorir la dispersió dels contaminants. El vent bufarà feble a Barcelona però el mestral es farà sentir amb més ganes al sud de la regió metropolitana i també cap a la Costa Brava. La setmana vinent serà clarament més dinàmica a causa de l’arribada d’una pertorbació activa.