Després de l’èxit de l’any passat a l’àrea d’actuació de la depuradora de Gavà-Viladecans, ara la campanya engega a Barcelona i l’àrea metropolitana. Aquest dimarts s’ha presentat a Sant Martí i s’estendrà també a Sant Andreu i a Nou Barris. Aquests districtes, juntament amb Santa Coloma de Gramanet -on es va presentar la campanya el dia 20 de novembre- i Badalona, canalitzen les aigües residuals a la depuradora del Besòs.  La iniciativa inclou accions de sensibilització ciutadana  i també la distribució a particulars, i també en comerços, bars i restaurants  20.000 papereres per col·locar al costat del vàter.

 

Segons dades d’Aigües de Barcelona, el 2014 es van abocar als vàters dels 36 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona més de 4,4 milions de quilos de deixalles no aptes, gairebé 1,4 quilos per habitant. A més, vuit de cada 10 serveis de neteja de canonades es produeixen per embussos provocats per les tovalloletes humides. La reparació per desembussar els canals que han de portar residus líquids però que en transporten de sòlids per mal reciclatge té un cost per a l’Administració de 300.000 euros l’any. En les comunitats de veïns aquestes reparacions costen un mínim de 300 euros. 300.000 euros l’any a les administracions.

“Stop tovalloletes” es presenta després de l’èxit de la campanya de l’any passat en els cinc municipis les aigües residuals  dels quals van a la depuradora de Gavà-Viladecans: Sant Boi de Llobregat, Gavà, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i Castelldefels. La iniciativa va permetre reduir prop d’un 2,5 % el nombre de residus abocats a la depuradora.

Els problemes els troben a les depuradores

Moltes marques de tovalloletes humides són biodegradables, però es desfan a un ritme molt més lent que el paper higiènic. Per això, si es llencen al vàter, provoquen obstruccions a les canonades. Si les tovalloletes no queden embossades al clavegueram, segueixen el camí fins a les depuradores, on són la causa principal d’avaries en aquestes instal·lacions. A més, tenen un impacte mediambiental, ja que, sobretot quan plou amb força, part de la brutícia de les clavegueres acaba al mar. Des de la depuradora del Besòs, la que regula les aigües residuals de Santa Coloma de Gramanet, Badalona i també dels districtes de Sant Andreu, Nou Barris i Sant Martí, asseguren que es reben ‘boles enormes, que pesen molt i que costa molt de treure de dins dels mecanismes. Tot això, asseguren, es podria millorar molt si els ciutadans tiressin els residuus sòlids a la paperera i no al vàter.