Les proves de competències bàsiques comencen aquest dimarts amb la nova assignatura de medi natural. Els exàmens d’aquesta matèria avaluaran la capacitat dels alumnes per, entre altres coses, resoldre problemes, interpretar dades, comprendre la metodologia científica i explicar fenòmens naturals i científics. Dimecres arribarà el moment de les proves de llengua castellana i matemàtiques i dijous serà el torn de la llengua catalana i l’estrangera.

La majoria dels estudiants catalans, 77.615, s’examinaran d’anglès mentre que 306 ho faran de francès. En els exàmens de llengua s’avalua la comprensió lectora i el nivell oral i l’escrit, aquest any amb la novetat que se substitueix el dictat per un àudio.  En un futur el Departament d’Ensenyament té previst incloure altres competències a les proves com la competència social i ciutadania i la digital. 

El sindicat USTEC-STEs, en contra

El sindicat d’educació USTEC-STEs s’ha mostrat contrari a les proves des de la seva implementació. Consideren que fomenta la competitivitat entre centres i que no aporta informació sobre els coneixements dels alumnes que els professors no puguin saber a través de l’avaluació continuada . Temen que els resultats es facin servir per establir rànquings entre centres i que això perjudiqui, sobretot, els centres públics respecte dels concertats i privats.

Per tot plegat, el sindicat dóna suport a les famílies que han decidit que els seus fills no participin en les proves externes de competències bàsiques de sisè.