persones sense llar

Més d’un miler de persones dormen al carrer a Barcelona, segons el recompte de persones sense llar que Arrels Fundació va fer la nit del 10 a l’11 de juny. L’entitat va localitzar 1.064 persones al ras, una xifra lleugerament inferior a la del recompte de fa un any, quan es van localitzar més de 1.200 persones al carrer en ple confinament estricte. Arrels Fundació, però, assegura que la xifra del recompte més recent és “de mínims” i especula que el nombre de persones que dormen al carrer sigui superior.

Segons Arrels, les 1.064 persones comptabilitzades podrien ser-ne més. D’una banda, perquè el mig miler de voluntaris que van participar en la recerca no van poder accedir en parcs, jardins i zones boscoses de la ciutat, com sí que es va fer en el darrer recompte de la Xarxa d’Atenció de Persones sense Llar (XAPSLL). I, de l’altre, perquè l’entitat dona per fet que moltes d’aquestes persones s’amaguen per no ser localitzades.

Vacunació en augment de les persones sense llar

En aquesta ocasió, una de les prioritats va ser comptabilitzar les persones sense llar vacunades. En la nit del 10 a l’11 de juny, un 19 % de les persones a les quals se’ls va fer una enquesta van afirmar haver rebut al menys una dosi de la vacuna contra la covid-19, un percentatge que Arrels considera que haurà augmentat en la darrera setmana per la campanya de vacunació dirigida específicament a les persones sense llar.

Gairebé la meitat diuen haver patit agressions

Un 46 % de les persones sense llar enquestades asseguren haver patit agressions físiques o verbals, una xifra que creix un 6 % respecte al recompte de la fundació de fa dos anys: “És un indicador molt preocupant i, segurament, la punta de l’iceberg”, afirma el president d’Arrels, Ferran Busquets, que considera que “la majoria de persones que viuen al carrer normalitzen les situacions d’agressions”.

El recompte inclou preguntar per la seva situació a les persones que dormen al carrer, i d’això també se n’extreu que un 69 % de les 289 persones que el juny passat van explicar el seu estat estaven en una situació de vulnerabilitat mitjana o alta. Una de cada 10 persones fa més de 10 anys que viu al carrer i, de mitjana, les persones enquestada en fa gairebé cinc que viuen a la intempèrie, una dada que va en augment respecte a recomptes anteriors.

Menys dones sense llar

D’entre les persones localitzades que van participar en l’entrevista, un 91 % són homes, el 6,9 % són dones i un 1,7 % són homes o dones trans. D’aquestes dades destaca la baixada del nombre de dones: de l’11 % l’any 2019 o del 9 % en l’enquesta del novembre del 2020. Arrels celebra aquesta “bona notícia” que relaciona amb la posada en marxa de recursos específics per a dones sense llar per part de l’Ajuntament de Barcelona, com el centre residencial La Llavors, i altres entitats.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a