El desembre passat la Generalitat va engegar un nou projecte de mentors per dotar de més recursos d’integració als 3.600 menors estrangers no acompanyats (MENA) que han arribat a Catalunya i que viuen en un centre tutelat. Una notícia que el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, va avançar a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0, i ara en fa balanç: durant aquests mesos de prova pilot, a Barcelona s’han creat 30 parelles de ciutadà i jove que han participat en el programa.

L’experiència s’ha replicat a Girona, en què han participat 10 voluntaris i continuarà aquest mes de febrer, quan s’estudiarà estendre-la a tot el territori català. “La mentoria funciona“, assegura Amorós, “els ajuda [els menors] en la seva feina, millora la relació entre ells, coneixen l’entorn i els ajuda a prendre decisions més responsables”. El programa estableix visites setmanals: mentor i migrant queden una tarda a la setmana per conèixer-se i parlar una estona. La iniciativa s’inspira en els mentors per a refugiats que es va iniciar el 2017.

Els mentors, part d’una estratègia global

Aquest programa és una de les mesures que el govern català ha tirat endavant per resoldre “el repte humanitari” del 2018: l’allau d’arribades de joves migrants procedents, sobretot, del nord d’Àfrica. Però n’hi ha més: aquest divendres presenta una estratègia global que treballarà en tots els àmbits, des de l’arribada i ingrés al sistema de protecció fins a l’emancipació quan arriben a la majoria d’edat.

La idea és, doncs, dotar de més recursos el sistema i agilitzar-lo perquè no es col·lapsi i pugui absorbir l’augment d’arribades que es tem aquest 2019. “S’està intentant que tots els nois estiguin, tan ràpid com sigui possible, en una trajectòria de formació professional per encarar-los cap a la inserció”, apunta Amorós. I afegeix: “Hem de fer un circuit que funcioni i ho faci amb rapidesa“.

Per això, el secretari d’Igualtat explica que s’està treballant a eliminar “colls d’ampolla”, com ara flexibilitzar la tramitació del permís de treball per a aquest col·lectiu. En espera que a finals de setmana es concreti la nova estratègia, ja se’n sap un dels pilars: l’obertura del centre d’identificació i primera recepció de joves, que es preveu que estigui en marxa a la primavera. Ara bé, encara no se’n sap la ubicació exacta: serà a Barcelona o a l’àrea metropolitana, on hi ha més arribades.