Barcelona ja sap quins i quants edificis van ser bombardejats per l’aviació feixista durant la Guerra Civil Espanyola: més de 1.800 immobles en van quedar afectats. Ho recull el primer cens sobre aquest capítol de la història de la ciutat i que forma part del llibre ‘Topografia de la destrucció. Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil’.

Els atacs de l’aviació feixista van ser constants i especialment cruents a districtes densament poblats com Ciutat Vella o l’Eixample i, concretament, a barris com la Barceloneta o el Poble-sec. Ara, més de 80 anys després, dues historiadores, la Mireia Capdevila i la Laia Arañó, han quantificat les bombes que van caure a la ciutat des del febrer del 1937 fins al gener del 1939. Han elaborat un cens i han geolocalitzat tots els punts que se’n van veure afectats. La recerca, que ha durant dos anys, també reconstrueix el dia a dia dels atacs de l’aviació feixista. El llibre ‘Topografia de la destrucció’ és el resultat del buidatge documental de diversos arxius públics i privats i ha estat promogut per la Fundació Carles Pi i Sunyer. Pel govern municipal, publicar-lo ha de servir per reconèixer les víctimes de la guerra i la dictadura. De fet el projecte forma part del programa municipal que, entre altres accions, ha permès retirar 1.300 plaques franquistes de tota la ciutat i les medalles atorgades a 10 franquistes, entre els quals el mateix Francisco Franco.

Els bombardejos del 1938, els més mortífers

Tot i que el llibre recull els bombardejos que es van produir durant el 1937 i el 1939, el març del 38 va ser especialment cruent. Entre el 16 i el 18 de març d’aquell any, Barcelona va viure els pitjors bombardejos de tota la Guerra Civil. Una ofensiva sostinguda de l’Aviació legionària italiana sobre la ciutat va provocar un miler de morts i centenars de ferits. L’acció més mortífera va ser la bomba que va caure el 17 de març al migdia a la Gran Via, a la porta del cinema Coliseum, que va provocar una devastació sense precedents a la ciutat. betevé va recollir en un especial aquells atacs que va patir la ciutat, en motiu del 80è aniversari.