L’Hospital del Mar ha aconseguit millorar la qualitat de vida dels pacients que han patit un infart. Un dels factors de risc d’aquests malalts és el colesterol dolent que acumulen a la sang. Amb el nou protocol posat en pràctica han millorat en un 40 % els nivells de colesterol, que passen a estar dins dels paràmetres permesos. Abans de fer-se aquest seguiment a distància, ho aconseguien el 30 % dels pacients. Ara, el 74 %.

La metgessa del Servei de Cardiologia de l’hospital, Sònia Ruiz explica que el problema de patir un infart és que “multiplica la possibilitat de patir-ne un altre, perquè existeix una malaltia cardíaca crònica”. Per això és important que el colesterol estigui controlat.

metges cardiologia Hospital Mar

Reben l’alta mèdica i se’ls programa una analítica

El nou protocol estableix que els malalts rebin l’alta mèdica amb una analítica programada. En cas que els resultats no siguin correctes els metges es posaran en contacte amb el malalt i li ajustaran la medicació, sense haver-se de desplaçar a l’hospital. Aquest nou sistema va començar a aplicar-se el novembre de 2017 i ha analitzat 125 pacients. Tres mesos després, un 75 % d’aquests malalts han aconseguit tenir bé el nivell de colesterol.

Programa de rehabilitació cardíaca

Quan un malalt pateix un infart entra a formar part d’un programa de rehabilitació cardíaca que controla tots els factors de risc com són els hàbits de vida, l’alimentació i l’exercici físic. En el protocol intervenen diversos especialistes com els cardiòlegs, personal d’infermeria, i també de rehabilitació i fisioterapeutes per intentar evitar que es repeteixi un infart. En el centre se’ls assessora sobre la medicació que hauran de prendre, l’activitat física que han de fer i els signes d’alarma que hauran de detectar en cas que es trobin malament.

Quan el pacient és a casa se li ofereix complementar la formació sobre la seva malaltia participant en sessions informatives en grup impartides pel personal mèdic.