El restaurant Cruïlla al Punt ja és un espai de trobada a la Zona Nord de Nou Barris. Una trentena de joves s’encarreguen de donar servei a les taules i preparar esmorzars i menús. Formen part del projecte d’inserció laboral per a joves que lidera el PES Cruïlla amb la col·laboració de l’Ajuntament. Els joves reben formació professional en restauració, però també se’ls ajuda a desbloquejar-los emocionalment, ja que molts es troben en situacions difícils. Als fogons, la barra i la sala menjador aprenen un ofici, però també guanyen confiança en si mateixos i comencen a fer plans de futur.

Cruïlla al Punt: formació i suport

El restaurant obre cada dia de la setmana excepte els dilluns. Serveixen esmorzars i menús diaris. També hi ha un servei de sopars els divendres i dissabtes. Els joves reben formació i dos cops a la setmana treballen al restaurant.

A banda dels coneixements en restauració, fan classes de matemàtiques i comunicació i aprenen a fer un currículum i defensar-se en un entrevista de feina. “No és una formació exclusiva en restauració, perquè no tindria sentit —explica Juanfra Carrasco, coordinador d’inserció sociolaboral del PES Cruïlla—, és una excusa per desbloquejar emocionalment els joves, que venen amb bloquejos de diferents llocs, per la seva situació familiar, social, laboral. I aquí mitjançant tallar cebes, les mates i l’atenció al públic s’empoderen”. També se’ls hi ensenya la importància de valors i competències com ara la confiança en un mateix, el treball en equip, la predisposició a aprendre, etc. Amb tot això, els alumnes de l’escola restaurant creixen professionalment però sobretot personalment.

Els joves també fan al final de curs pràctiques en altres restaurants, i molts acaben amb un contracte de feina. Per als que encara no troben sortida laboral, el restaurant escola els ofereix la possibilitat de treballar de manera transitòria mentre troben feina. Altres decideixen tornar als estudis, ja que la formació que reben els permet enllaçar amb altres cursos de grau mitjà.