El 2017 van morir 41 persones a les presons de Catalunya: 19 tenien alguna malaltia, vuit es van suïcidar i cinc van patir una sobredosi. De la resta, nou presos en total, se’n desconeix la causa de la mort. Gran part dels suïcidis es produeixen mentre els reclusos són en cel·les d’aïllament, espais que impliquen solitud entre 18 i 22 hores.
Familiars de presos morts asseguren que reben un tracte “denigrant” per part dels operaris de les presons. Tenen el suport d’entitats com Irídia, SIRECOVI i Famílies contra la Crueltat Carcerària. Afirmen que pateixen desinformació i indefensió jurídica.
Els advocats de les entitats exposen que cal demanar responsabilitats a l’Estat pels fets que succeeixen durant la “privació de llibertat”. El codirector d’Irídia i advocat d’alguns dels casos, Andrés García, ha dit que “avui comença un camí de reparació, llibertat i justícia”. També ha anunciat que demanaran una reunió amb responsables de Serveis Penitenciaris i amb diputats del Parlament per establir un protocol de comunicació quan es produeix una mort sota custòdia.
Perdre un fill a la presó sense respostes
En Lewis es trobava en aïllament a Brians I el novembre del 2017. La seva mare, la Bàrbara, va rebre una trucada en la qual la van informar que el seu fill havia mort. En lloc de parlar amb la persona que era amb ell, li van dirigir una assistenta que “no sabia què havia passat”. La mare del difunt assegura que és una “falta de respecte, una irregularitat i una incoherència”. Afegeix que ho està passant molt malament perquè no té respostes del que li va passar al seu fill.
Manifestació per evitar morts a les presons
Per tot plegat, familiars i entitats volen crear una plataforma àmplia perquè se senti la seva veu. Volen lluitar contra el que anomenen “l’opacitat” d’aquestes situacions. Han convocat una concentració el dimarts 30 de novembre, sota el lema “No més morts a la presó”. Serà a les 18.30 h a la plaça de Sant Jaume.