El seguiment de la vaga ha estat desigual. Segons el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, una de les universitats on hi ha hagut més aturades de classes ha estat a la Pompeu Fabra. A primera hora del matí els piquets han tancat els principals accessos al recinte de la Ciutadella. "no s'estan fent classers" A les facultats del Raval de la Universitat de Barcelona també han aturat totes les classes. El Sindicat d'Estudiants es mostra satisfet perquè en alguns casos han pogut aturar les classes amb l'acord dels degans. Però reconeixen que el seguiment als instituts ha estat minoritari. La manifestació del migdia tampoc no ha estat massiva. Hi han participat uns 500 estudiants de secundària i d'universitats. Rebutgen el model del decret 3+2 del Minsiteri d'Educació que dóna flexibilitat a les universitats perquè ofereixin graus de 3 anys, enlloc de 4, i màsters de 2 anys, en comptes d'un. Els estudiants asseguren que això comportarà un encariment dels estudis, i no creuen que sigui el moment de fer-ho quan tot just ara s'ha acabat d'implantar el Pla Bolonya. "no és per criteris pedagògics perquè nos 'ha valorat Bolonya" El decret, que la Generalitat valora positivament, hauria d'entrar en vigor el proper curs.

Uns 500 estudiants han participat en la manifestació d’aquest migdia a la plaça de la Universitat, promoguda pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). El sindicat vol que el dia de vaga sigui una “jornada de construcció del nostre model educatiu”. Pel SEPC la vaga del 26-F va ser el primer pas de protesta contra el 3+2 i assegura que el pas següent és la “construcció del projecte educatiu” als Països Catalans, per bastir una “educació digna en una terra lliure”.

El SEPC defensa que l’educació ha de respondre a les necessitats de la classe treballadora catalana amb una educació universal, democràtica i pensada per al poble. Els estudiants creuen que la influència dels interessos dels poders econòmics té cada vegada més presència a les decisions de les institucions educatives i critica que la progressiva pujada de taxes i la manca de beques ha provocat una utilització de l’educació “que cal combatre”.

Seguiment desigual

La vaga, convocada a tot Catalunya, ha tingut un seguiment desigual. Segons el mateix sindicat, als instituts no ha tingut gaire incidència. Pel que fa a les universitats de Barcelona, el recinte de la Pompeu Fabra a la Ciutadella i el de la Universitat de Barcelona al Raval han estat on s’han aturat totes les classes. A primera hora del matí s’han produït talls intermitents del trànsit, a la plaça de la Universitat i a la ronda de Dalt.

El sindicat no es planteja, de moment, més mobilitzacions per a aquest curs. Però sí que seguirà parlant amb els rectors per veure com es fa el pas al 3+2. El decret 3+2 del Ministeri d’Educació, que la Generalitat valora positivament, dóna flexibilitat a les universitats perquè ofereixin graus de tres anys en lloc de quatre i màsters de dos anys en comptes d’un. El sindicat s’hi mostra en contra perquè assegura que aquest model encareix els estudis. Segons el ministeri, el decret hauria de començar a aplicar-se el proper curs.