Des de l’aprovació al Parlament de la llei contra l’homofòbia a l’octubre, n’han fet ús només 17 demandants. Una xifra que queda lluny dels 394 casos que van ser notificats durant el 2014. Aquesta proporció també es dóna en el conjunt d’Europa, on, segons l’Observatori contra l’Homofòbia, no es denuncien el 84% dels casos. El col·lectiu reclama que es divulgui més la normativa i que s’acabi d’implementar plenament.

Entre l’aprovació de la llei pels drets dels homosexuals, bisexuals i transsexuals el 2 d’octubre i el 31 de gener de 2015, 17 denúncies es van emparar en la nova normativa. L’Observatori contra l’Homofòbia reconeix que va impulsar tots aquests casos, motiu pel qual assegura que hi ha un “escàs coneixement” per part del col·lectiu i dels ciutadans de les eines que preveu la legislació. De nou, denuncien un “grau insuficient d’implementació” de les mesures que recull.

Per això, amb motiu de l’acte central del Dia contra l’Homofòbia, han reclamat que s’executi de manera efectiva la llei en tots els àmbits, tant en l’educació, com la salut, els mitjans de comunicació i l’entorn laboral, entre d’altres. També demanen que es creï l’òrgan que ha de gestionar les sancions que dicta la normativa i que es formin els funcionaris que han de treballar amb la nova llei. A més, recomanen que es faci més divulgació de la legislació, tant al col·lectiu LGTB com a la població en conjunt.

Els Mossos d’Esquadra reben 38 denúncies per homofòbia el 2014

Al llarg de 2014, els Mossos d’Esquadra han instruït 38 denúncies per homofòbia, vuit menys que l’any anterior. Aquests casos representen el 12,6% de tots els casos investigats per delictes i faltes envers l’odi i la discriminació. Barcelona és la província on es van presentar més denúncies, 26 concretament, seguida per Girona, amb cinc investigacions obertes, Tarragona, amb quatre casos, i Lleida, amb tres.