La temperatura elevada, la pluja escassa o la humitat són factors que eleven el risc d'incendi, sobretot si es produeixen durant períodes prolongats en el temps. Un episodi de calor com el d'aquests dies, per tant, no eleva especialment el risc, sempre que els mesos anteriors hagin estat prou humits. RUBÉN ESTELA, cap unitat desenvolupament Bombers de Barcelona "Això no afecta l'estat d'humitat de la massa forestal que teníem heredada de la tardor i l'hivern. Això no implica un increment del risc que haguéssim pogut detectar variant respecte anys anteriors." El Departament d'Agricultura de la Generalitat, encarregat de la gesió dels boscos, tampoc ha activat cap alerta especial. JOAN RIUS, cap àrea Barcelonès del cos d'Agents Rurals "Hi ha factors de risc però no tots els que hi ha a l'estiu. Comparativament amb altres anys, la situació que es dóna ara al mes de maig no és normal, un risc de pla Alfa nivell 2, però tampoc és extraordinari." La presència d'esportistes que surten a córrer o en bicicleta als boscos catalans s'ha multiplicat els darrers anys. Per això, asseguren, és fonamental la conscienciació per evitar qualsevol conducta que comporti risc d'incendi forestal.

Les sirenes dels parcs de Bombers més propers al parc natural s’activen cada dia dues vegades, una al matí i una altra a la tarda, per donar l’avís de sortida dels equips que inspeccionen els accessos, els camins i els punts d’aigua distribuïts per l’espai protegit. Comproven el cadenat d’entrada al parc, i també que els camins no tinguin esvorancs massa profunds que puguin dificultar la circulació dels camions, o branques trencades al mig del pas. També s’aturen a revisar cadascun dels hidrants o punts d’aigua que alimentaran les mànegues en cas d’incendi.

Aquest any, els boscos estan una mica secs i per això el nivell de risc forestal ja fa dies que s’ha situat en Alfa 2, que correspon a un risc moderat. Una situació que no és del tot habitual en un mes de maig, però que s’ha produït en altres anys com aquest, amb poques pluges a la primavera.