Algunes de les mesures profilàctiques de la pandèmia del coronavirus tenen efectes positius, també per a altres afectacions, com és el cas de les al·lèrgies. Si fa uns dies explicàvem al programa ‘reset’ que l’ús de mascaretes ha fet reduir en gran mesura els casos de grip aquest hivern o que ha fet pràcticament desaparèixer les bronquiolitis infantils, ara constatem que també fa que les persones que pateixen al·lèrgies tinguin menys crisis agudes.

Lorena Soto, membre de la càtedra inspira de la UAB i del servei de pneumologia i al·lergologia de l’Hospital de Sant Pau, ha assegurat a ‘reset’ que “les mesures de barrera ajuden a portar millor la malaltia al·lèrgica respiratòria” i a “controlar millor la simptomatologia“.

Mateixos casos, però menys greus

Segons Soto, “els casos són els mateixos” perquè es tracta d’una malaltia crònica, però “pateixen menys aguts, menys gravetat“. És a dir, que a les consultes especialitzades “no ens arriben tants casos tan al límit” perquè els pacients “s’estan estalviant la part aguda“.

Els casos són els mateixos, però pateixen menys gravetat i s’estalvien la part aguda, no ens arriben casos tan al límit.”
Lorena Soto, membre del servei de pneumologia i al·lergologia de l’Hospital de Sant Pau

Empitjoren les al·lèrgies interiors

És més controlat gràcies a les mascaretes, sobretot pel que fa als pol·lens d’exterior“, ha explicat l’especialista en la matèria, mentre que, en canvi, “les al·lèrgies d’interior han empitjorat“. Lorena Soto, que ha especificat que es referia als “àcars de la pols o animals domèstics“, ho ha justificat pel fet que “quan arribem a casa, tots ens traiem la mascareta i estem inhalant tota la resta“.

Menys impacte de la pol·linització

Respecte a si l’impacte pot ser més greu quan s’acabin les restriccions de mobilitat i el confinament municipal, la membre del servei de pneumologia i al·lergologia de l’Hospital de Sant Pau considera que “no hauria de ser tan gran” per aquest “efecte mascareta“. En aquest sentit, ha posat com a exemple que “l’any passat vam tenir la desescalada en plena primavera, però, com que tothom duia la mascareta a l’exterior, els al·lèrgics bulímics no van notar un impacte tan fort com altres anys“.

Aconsellen extremar les precaucions

Lorena Soto també ha aconsellat als qui pateixen al·lèrgies respiratòries o asma “extremar les precaucions” i no deixar el tractament per “evitar complicacions“. Segons l’especialista, tenen “els mateixos punts de contagiar-se per la covid-19“, però si prenen la medicació ho patiran amb menys intensitat i amb “menys gravetat“.