caixa de nina amb nena jugant joguines sexistes

(ACN) El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) alerta que un 68 % dels vídeos amb publicitat de joguines difosos a internet presenten estereotips de gènere. Ho diu un estudi sobre la publicitat de joguines durant la campanya de Nadal, que constata que aquesta xifra dobla la de la televisió lineal (35 %). El percentatge és encara més elevat en els vídeos protagonitzats pels “influencers” infantils: nou de cada 10 presenten estereotips.

Els informes alerten també que el 75 % de la publicitat sobre joguines analitzada en aquestes plataformes no inclou cap advertiment sobre el caràcter comercial del contingut. En la resta, els missatges no són homogenis i s’utilitzen fórmules dispars. Així, plataformes i xarxes tenen una proporció important de publicitat que resulta difícilment recognoscible per als infants, atès que no està identificada i s’integra en el relat audiovisual. A més, un de cada 10 anuncis conté elements que poden confondre els infants sobre les característiques reals de la joguina.

Situació de “desprotecció”

El president del CAC, Roger Loppacher, creu que els infants i adolescents es troben davant d’una situació de “desprotecció molt greu”, ja que molts dels vídeos dels influenciadors són, en realitat, publicitat. Segons Loppacher, la publicitat està passant d’uns mitjans molt regulats, com és la ràdio i la televisió, a un nou entorn digital. Per això, creu que fan falta “les normes de protecció” per als menors que s’apliquen “en els mitjans tradicionals”.

Després d’analitzar 100 vídeos amb continguts publicitaris de joguines publicats a 25 perfils a YouTube, Facebook, Instagram, TikTok i Twitter, el CAC ha conclòs que xarxes i plataformes segreguen el joc dels infants segons el gènere de la persona protagonista del canal o perfil. A elles, se’ls ofereixen joguines que permeten recrear situacions de cura de les persones o de mascotes en un entorn rosa o de colors pastel (en el 74,4 % dels vídeos). En canvi a ells, se’ls presenten joguines que impliquen acció i que es presenten amb colors vius o foscos (57,9 %).

La televisió perd anunciants

Una altra conclusió dels informes del CAC és que una part creixent de la publicitat de joguines s’ha desplaçat de la televisió a internet. Així, en la campanya de Nadal 2020-2021, mentre que el nombre d’anuncis de joguines a la televisió s’ha reduït a una tercera part de la que hi havia fa dos anys, les visualitzacions de cinc dels “influencers” infantils han crescut un 45 %.

A televisió, s’ha emès un 44 % menys de publicitat de joguines que l’any passat i un 67,7 % menys que fa dos anys. En aquest mitjà, els jocs de taula són, per primera vegada, la tipologia de joguines de la qual es fa més publicitat, un 25 % del total. Això ha fet que la majoria de les comunicacions comercials (el 55,6 %) mostressin nens i nenes conjuntament en un mateix espot i que, per tant, hagin baixat els estereotips de gènere.

Tot i això, el relat publicitari continua sent especialment estereotipat per a les nenes: vuit de cada 10 representacions d’estereotips són femenins. Els més repetits són: nenes que només juguen amb nenes, nenes que adopten el rol de mare i nenes que juguen a nines. Els espots protagonitzats per nens, en canvi, anuncien principalment ninots i figures que simulen situacions bèl·liques i d’acció (60 %).