MARTA LÓPEZ, cap d'Internaconal d''El Periódico' "Aquest segrest s'ha viscut amb molta angoixa per la falta d'informació, per la incertesa de com evolucionaria la guerra a Síria i de com acabaria això. Sempre vam tenir l'esperança que el Marc tornaria, però el dia que t'ho diuen és increïble." MARIANO RAJOY, president del Govern espanyol "He hablado con él por la mañana. Bueno se encuentra razonablemente bién, claro, es muy dificil que se esté bien después de una situación así, pero bueno, esta contento y todolo que vendrá ahora serà mucho mejor que lo que ha vivido". 179 dies, gairebé sis mesos. És el temps que ha estat segrestat Marc Marginedas. El periodista va ser retingut el passat 4 de setembre, juntament amb el seu xòfer, per un grup gihadista, proper a Al-Qaida, en un control de carretera als voltants de la ciutat de Hama. Al llarg d'aquest temps, Marginedas ha estat traslladat en diverses zones controlades per l'oposició al règim de Baixar al-Assad. El periodista havia entrat a Síria a principis de setembre en companyia de membres de l'Exèrcit Lliure Sirià, per informar del que en aquell moment semblava una imminent intervenció nord-americana i investigar sobre l'atac amb armes químiques que s'havia produït el 21 d'agost als afores de Damasc. Aquesta és l'última crònica que va publicar a 'El Periódico', just un dia abans del segrest. Era el tercer viatge que feia a Síria, però no pas la seva primera incursió en zones de conflicte, una experiència de la qual ens havia parlat aquí, a BTV. El 23 de setembre, després de constatar el fracàs de totes les gestions per obtenir el seu ràpid alliberament, 'El Periódico' va fer pública la notícia del segrest. JOSEP MARIA MARTÍ, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya "No tenim res més a dir que el volem aviat entre nosaltres. No sabem si per molt temps i que torni a marxar cap a la propera guerra, però al menys, el volem veure abans que torni a marxar una altra vegada." A partir d'aquí, els missatges de solidaritat es van succeir. Les mostres de suport de centenars de persones que reclamaven l'alliberament de Marginedas s'han repetit al llarg d'aquests sis mesos davant de la seu d''El Periódico'. Durant aquest temps, nombrosos companys de professió han destacat la valentia, honestedat i experiència d'un periodista que ara tornarà a casa.

Després de ser allibertat, Marc Marginedas va ser traslladat a Turquia, on ha passat el diumenge acompanyat per funcionaris estatals i ha passat una primera revisió mèdica, segons la qual es troba bé de salut. Després de resoldre alguns problemes logístics, un avió de la Força Aèria l’ha traslladat a l’aeroport del Prat, on ha aterrat a les 19. 20 h. L’han anat a rebre la seva família, la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el director d”El Periódico’, Enric Hernández.

En una entrevista a TV3, Hernández ha explicat que s’han fet tota mena de gestions per aconseguir aquest alliberament, però que no li consta que s’hagi hagut de pagar cap rescat. El director del diari ha vist Marginedas prou bé de salut, més ràpid de reflexos del que es pensava que estaria després de sis mesos de captiveri. En tot cas, el primer que ha fet el periodista en arribar a Barcelona ha estat sotmetre’s a una segona revisió mèdica.

Enric Hernández ha insistit que Marc Marginedas trigarà encara uns dies a estar en condicions de comparèixer en públic. El periodista vol centrar els esforços a ajudar a aconseguir l’alliberament dels altres dos periodistes espanyols que segueixen segrestats a Síria: el reporter d”El Mundo’ Javier Espinosa i el fotògraf autònom barceloní Ricard García Vilanova.

Sis mesos de malson

El periodista va ser segrestat per l’Estat Islàmic d’Iraq i el Llevant (ISIL, un grup vinculat a Al-Qaeda) prop de la ciutat síria de Hama, tres dies després d’arribar al país. Durant aquests sis mesos que l’han tingut en captiveri, l’han mogut molts cops d’emplaçament, per dins de les zones controlades per l’oposició al règim de Bashar al-Assad. Durant les darreres setmanes, atesa la intensitat dels combats entre fraccions rebels, els trasllats s’han intensificat i s’han produït en condicions més adverses, segons ha explicat ell mateix als companys d”El Periódico’.

Marc Marginedas, veterà periodista de guerra, va arribar a Síria l’1 de setembre passat per informar de la intervenció dels Estats Units a Síria, que en aquells moments semblava imminent, i investigar l’atac amb armes químiques que s’havia produït 10 dies abans als afores de Damasc. Va entrar al país des del sud de Turquia en companyia de l’Exèrcit d’Alliberament Sirià. El dia que el van segrestar havia d’enviar un reportatge sobre un poble proper a Hama presumptament saquejat per l’exèrcit sirià, però el van retenir a ell i al xofer que l’acompanyava i ja no el va poder fer. El grup gihadista que l’ha mantingut segrestat l’acusava d’actuar com a espia dels països occidentals.

“Marc, t’esperem”

Dos dies després de deixar de rebre notícies de Marginedas, ‘El Periódico’ va constatar que estava segrestat per combatents islamistes. Durant 20 dies, van dur a terme gestions discretes per intentar que l’alliberessin ràpidament i, en no aconseguir-ho, van fer públic el segrest. A partir de llavors es va desfermar l’onada de mostres de solidaritat amb Marc Marginedas i la plantilla d”El Periódico’, que cada setmana s’ha concentrat a les portes de la seu del Grup Zeta per demanar-ne l’alliberament.

A partir del 10 de desembre, la solidaritat es va fer extensiva al reporter d”El Mundo’ Javier Espinosa i el fotògraf autònom barceloní Ricard García Vilanova. Aquell dia es va saber que havien estat segrestats tot just 12 dies després que Marc Marginedas. I ara com ara ells segueixen segrestats.

Des de la revolta del març de 2011, s’han segrestat 37 periodistes estrangers i més d’un centenar de reporters locals a Síria. Per això, un informe presentat per Reporters sense Fronteres a principis de novembre va considerar Síria el país més perillós per als periodistes.

Abans d’anar a Síria, Marc Marginedas havia treballat com a corresponsal al nord d’Àfrica, Rússia i també com a reporter de guerra, unes experiències que va recollir al llibre ‘Periodismo en el campo de batalla‘, publicat l’any 2012.