La campanya de donació de sang més ambiciosa de l’any

ha acabat amb prop de 9.000 bosses de sang recollides, després d’un Nadal en què les reserves han baixat un 25 %. El Banc de Sang i Teixits ha posat en marxa la Marató de Donants, amb la meta de recollir, durant vuit dies, 10.000 bosses de sang.

Les donacions s’han fet als principals centres hospitalaris catalans, tot i que també s’han pogut gestionar les donacions a través del web Maratodonants.cat o de WhatsApp al número 677 071 756, que s’ha activat per primera vegada.

El nombre de donacions, estable des del 2014

La xifra de nous donants de sang a Catalunya s’ha estabilitzat en els últims anys. Segons dades recents, des del 2014 unes 35.000 persones s’han acostat cada any a un hospital o un punt mòbil per donar sang. A la ciutat hi ha tres localitzacions on es poden fer donacions durant tot l’any: els hospitals Clínic, de la Santa Creu i Sant Pau i el Vall d’Hebron.

Un dels casos de salut més coneguts, i que va resultar exitós gràcies a l’ús de sang provinent de donacions, va ser el de l’Audrey. Una dona que després de patir una hipotèrmia que li va provocar una aturada cardíaca de més de sis hores, va recuperar-se sense cap seqüela. Una mostra més de com d’important és fer donacions de sang, ja que al marge dels grups sanguinis més coneguts, n’hi ha d’altres més rars o minoritaris que també necessiten entrar al circuit de les donacions.