Tot i que la majoria de persones receptores de sang són adultes, també es fan transfusions en fetus i en nadons acabats de néixer. Aquestes operacions acostumen a concentrar-se en els hospitals més grans, on es tracten la majoria de patologies relacionades amb aquests pacients i on es disposa de serveis d’urgències pediàtriques.

Transfusions intrauterines

Les transfusions intrauterines, és a dir, la que es fa al fetus durant el període de gestació, és una de les menys freqüents en el marc de les donacions de sang. Una anèmia o una infecció són algunes de les causes que poden motivar que un departament d’obstetrícia reclami una transfusió d’aquest tipus. Verónica Pons, hematòloga del Banc de Sang i Teixits del Vall d’Hebron, assegura que la sang ha de ser fresca, de pocs dies des de la donació, de manera que els nivells de potassi no siguin gaire alts. Pons també afegeix que els hematòcrits (quantitat de glòbuls vermells) i la quantitat de sang han de ser específics per tal “que la transfusió sigui molt més efectiva en els fetus”.
[vc_section][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Marató Donants Sang 2020″ color=”black”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”545418″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”548143″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”547766″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black”][/vc_column][/vc_row]

Transfusió “ex sanguino”

Les transfusions “ex sanguino” es produeixen en nadons acabats de néixer. Segons Verònica Pons, es tracta d’una de les més excepcionals i en les quals “un donant pot salvar moltes vides”. Es dona en els casos en què la mare té uns anticossos que “ataquen” els glòbuls vermells del nounat. En aquests tipus de transfusions, explica aquesta hematòloga, es va traient i posant sang simultàniament per “netejar” la del nadó. Pons aclareix que no poden passar més de 48 hores des de la donació a la transfusió i que la sang del donant se separa en bossetes petitetes o ,fins i tot, en xeringues per passar-les al donant. En aquests casos, el Banc de Sang i Teixits prepara unes bosses fraccionades per tal que el nounat no sigui sotmès a més donació del que sigui necessari.

El Vall d’Hebron és un dels hospitals catalans on es transfonen més components sanguinis. Aquests arriben fins a 30.000 i els seus receptors poden ser molt diversos. Aquest centre participa en la Marató de Donants de Sang anual.