En quatre anys, una dona del Raval i la seva filla petita han viscut en dos pisos i set pensions diferents. Ara, però, estan més a prop de trobar una solució perquè la Generalitat s’ha compromès a resoldre el seu cas i, segons l’afectada, donar-li un pis protegit en un mes. El cas s’ha desencallat després que 30 persones del Sindicat d’Habitatge del Raval ocupessin l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, al carrer de la Diputació.

La mare revisa documents a la rambla del Raval.

Han entrat a l’edifici i han aconseguit que l’afectada es reunís amb representats de l’ens. Després d’unes tres hores, finalment s’han avingut a estudiar el cas de l’afectada i s’han citat per la setmana vinent. L’agència no concreta res més, però els activistes donen per fet que se li adjudicarà un pis de protecció oficial entre Barcelona i Cerdanyola. Cap a les 14 hores han aixecat la protesta.

De l’Ampolla a Barcelona sense sostre fix

El cas és atípic. Segons el sindicat, la dona, que prefereix no revelar el seu nom, vivia en un pis de protecció oficial que se li havia assignat a l’Ampolla, al Baix Ebre. Es va separar de la seva parella l’any 2015 i, amb el seu nadó, va haver de tornar al Raval, on té família, perquè hi havia viscut. Aleshores, va demanar el trasllat a la ciutat i no ha tingut resposta clara fins aquest dijous.

Mentrestant, ha anat pagant el lloguer de l’Ampolla sense viure-hi per mantenir la possibilitat de trasllat de pis protegit. Durant aquests anys, ha intentat llogar també un pis a Barcelona, però no podia pagar dues mensualitats i, finalment, ha acabat de pensió en pensió. Encara viu als hostals que li ofereix l’Ajuntament però, a partir d’aquest dijous, ja no haurà de pagar l’habitatge de l’Ampolla.

La filla, sense accés a l’escola pública

A tot això s’hi afegeix que la dona ha de pagar l’educació de la filla perquè, expliquen els activistes, està empadronada a l’Ampolla i no pot accedir a l’escola pública. Asseguren que, si fes un canvi de padró abans del trasllat, podria perdre el pis protegit del Baix Ebre i, com a conseqüència, quedar-se sense dret cap llar.