Diversos col·lectius feministes han decidit, en la darrera reunió d’aquest dimecres, que faran una vaga de dos dies amb motiu del Dia Internacional de les Dones el dia 8 de març. Aquesta jornada cau en diumenge i per aquest motiu han posat sobre la taula fer vaga els dies 8 i 9 de març. Per Dolo Pulido, membre de Novembre Feminista, aquesta jornada de 48 hores ha de posar de manifest que la “vaga feminista” va més enllà de l’àmbit laboral i estudiantil, i abarca la vaga de “cures i de consum”. Pulido afirma que “les feministes volem subvertir l’ordre d’aques món i transformar-lo“. I afegeix que no només es tracta d’eliminar “el sostre de vidre” sino també “el terra enganxós que totes trepitgem”.

Fa dos anys que la mobilització del 8-M s’ha traslladat a l’àmbit laboral. La primera vaga feminista va ser l’any 2018, i l’any passat es va repetir la convocatòria de vaga. Per a la mobilització del 8 de març del 2020 es plantejava continuar en aquesta línia, però, com que aquest any el dia cau en diumenge, s’ha debatut i finalment s’ha aprovat en assemblea proposar una vaga de 48 hores: els dies 8 i 9 de març. 

Què faran els sindicats amb la vaga feminista?

Perquè es pugui fer efectiva la vaga feminista de dos dies cal que la convoqui un sindicat. Segons ha sabut betevé, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) estaria disposada a convocar l’aturada sempre que els afiliats dels set sindicats ho votin en assemblea. Aquesta organització es defineix com a “feminista” i segons Laia Rispau Osanzcoordinardora de la Secretaria de la Dona de la IAC,  “no tindria sentit que no la convoquessim” i ha afegit “ens trobem davant d’un format nou“.  La CNT és partidària de fer la vaga, mentre que la CGT assegura que han de debatre internament què faran. Aquest últim sindicat és qui ha convocat la vaga general feminista dels darrers dos anys. La UGT també està en el procés de debat intern. Diuen, però, que a l’àmbit estatal no es mostren partidaris de fer l’aturada ni tan sols el 8 de març.  CCOO per la seva banda, afirmen estar preparant una campanya de cara a la manifestació del 8-M i diuen que encara no han fet cap plantejament sobre la vaga de 48 hores plantejada pel moviment feminista.