L’Institut Guttmann ha posat en marxa un espai pioner a Europa. És el Guttmann Brain Health i ofereix programes específics i personalitzats en el tractament de patologies del cervell com ara la demència o l’Alzheimer. Per aconseguir-ho, els especialistes posen l’accent en la promoció de la salut mental i opten pels tractaments d’estimulació no invasius que en molts casos es poden fer, fins i tot, des de casa.

Promoció de la salut mental

El nou equipament fa un pas més enllà respecte a l’atenció que reben les persones amb algun tipus de patologia cerebral. Els professionals del centre asseguren que, a diferència de la medicina tradicional, centrada a cronificar la malaltia, aquí el focus d’atenció es dirigeix cap a la promoció de la salut i la prevenció de trastorns mentals. “No volem només atendre i recuperar allò que s’ha perdut per una lesió o per una malaltia, sinó intentar anticipar-nos per tal d’evitar l’aparició de la malaltia i ho fa, que el cervell sigui capaç per funcionar sense que tu notis que la tens”, afirma el director de l’Institut Gutmmann, Josep Maria Ramírez.

Revisions cerebrals

Els símptomes de malalties mentals com la demència o l’Alzheimer es manifesten una o dues dècades després de començar-les a desenvolupar. Precisament per tal d’evitar l’aparició, el Guttmann Brain Health oferirà revisions cerebrals. Encara s’està acabant de perfilar com es faran, però l’objectiu és que puguin fer-se sense moure’s de casa i amb l’ajuda de les noves tecnologies. El nou centre, dirigit pel científic internacional Álvaro Pascual Leone, també aposta per la meditació per minimitzar l’impacte de les malalties neuronals en els pacients.

Una de cada quatre persones té una malaltia mental

Les malalties neurològiques ja afecten una de cada quatre persones i suposen la principal causa de discapacitat, per davant del càncer i les malalties cardiovasculars juntes. Són dades de l’Organització Mundial de la Salut i les previsions apunten que aniran en augment en els propers anys. Davant d’aquest repte social, el Guttmann Brain Health Institute oferirà programes especialitzats pel tractament de persones amb demència, Alzheimer i altres trastorns cognitius, així com també per prevenir el deteriorament cognitiu propi de l’edat, el Parkinson o la depressió. L’edifici també conté apartaments per a persones amb discapacitat.