Mecànics, electricistes o pescadors, però abocats a estendre la manta o a no tenir feina. El Sindicat Popular de Venedors Ambulants ha criticat aquest divendres el dispositiu policial conjunt que, des de l’estiu, s’ha instal·lat al litoral per dissuadir-los. Els portaveus Aziz Faye i Lamine Sarr asseguren que la pressió dels cossos de seguretat els ha portat a la marginalitat perquè, des que l’operació va arrencar, a finals de juliol, la majoria de manters no treballen i ho pateixen les seves famílies.
A principis d’agost, l’Ajuntament i el sindicat van crear una taula de negociació que teòricament havia de donar lloc a propostes laborals alternatives. Malgrat les bones intencions, Faye afirma que no els han fet arribar cap tipus de solució. El consistori explica que en la propera reunió, prevista per a finals d’octubre, hi haurà novetats. Revela que les darreres setmanes diversos equips municipals han estat treballant en mesures per impulsar alternatives sociolaborals per al col·lectiu.
“Exigim [a l’Administració] que busqui sortides i que entengui que som persones. L’única solució per a nosaltres és estar venent al carrer”, lamenta Faye. D’altra banda, ha rebutjat que se’ls relacioni amb la inseguretat a la ciutat. “La delinqüència i els robatoris no han disminuït des que s’ha engegat el dispositiu policial”, ha aclarit. Precisament també han carregat contra el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, per fer gala d’aquest dispositiu conjunt entre la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la Policia Portuària al litoral.
Cada setmana oferiran els seus oficis a la Barceloneta
El Sindicat Popular de Venedors Ambulants recorda que els manters van aprendre un ofici al seu país d’origen, i s’han encarregat de ressaltar-ho amb una posada en escena insòlita. En l’atenció a periodistes d’aquest divendres, membres del col·lectiu portaven cartells a les mans amb el nom de la seva professió: mecànic, electricista, metge i, sobretot, pescador. Han exposat a terra diferents fotografies amb mostres de les feines que havien fet.
Amb tot, lamenten que, quan van arribar a Barcelona, el seu objectiu no era dedicar-se a la venda a la manta, sinó a la professió per a la qual s’havien format. Per això, han anunciat que a partir d’ara cada setmana se situaran a la Barceloneta per oferir els seus oficis a qui ho necessiti. Sarr ha apuntat que la dificultat d’obtenir permís de treball i la rigidesa de la llei d’estrangeria els porta a optar per la via ràpida i escollir feines com la venda ambulant.