Unes 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han sumat a la manifestació del 12 d’Octubre a Barcelona, una marxa amb el lema “Per la Hispanitat, Catalunya suma” convocada per les entitats espanyolistes que s’han presentat, precisament, unides amb el nom de Catalunya Suma, una nova plataforma nascuda aquest mateix dissabte i que vol aglutinar totes les entitats que defensin “la unitat d’Espanya i el principi de llibertat”.

Segons les xifres de la Guàrdia Urbana, s’han sumat a aquest acte a Barcelona 55.000 persones menys que l’any passat, quan, segons el cos policial, van sortir al carrer 65.000 manifestants. La marxa s’ha fet el mateix dia que s’han convocat mobilitzacions de diversos signes a Barcelona. A més, totes aquestes manifestacions es produeixen quan falten pocs dies perquè es faci pública la sentència del judici del procés.

Neix Catalunya Suma, una nova entitat espanyolista

Aquest dissabte, 12 d’octubre, s’ha presentat la plataforma Catalunya Suma, que, segons el secretari, Enrique Parellada, té l’objectiu d’aconseguir “la unitat d’acció” de les associacions espanyolistes que, diu, han aparegut arran del procés. D’aquesta manera volen coordinar-se, ha assegurat, en casos en què calgui “denunciar adoctrinament” o per retirar llaços grocs. El portaveu de la plataforma, Carlos Portales, ha afegit que es tracta d’un “moviment transversal per defensar la unitat d’Espanya, que es troba en perill” i per defensar el principi de llibertat.

Tot i això, Societat Civil Catalana, plataforma que havia liderat les mobilitzacions del 12 d’Octubre a Catalunya, ha assegurat que, malgrat que donen suport a l’entitat, prefereixen mantenir-se’n al marge, ja que volen representar “amplitud i centralitat”.

La marxa ha arrencat a la cruïlla del passeig de Gràcia amb el carrer de Provença i ha acabat amb un acte a la plaça de Catalunya en què les entitats han aprofitat, novament, per defensar la unitat d’Espanya.

manifestacio 12 octubre barcelona

Un nou 155 per a Catalunya

Des de les entitats espanyolistes han reclamat l’aplicació, un altre cop, de l’article 155 a Catalunya. Ángel Escolano, de Convivència Cívica Catalana, ha assegurat que hi ha motiu per aplicar-lo, almenys en matèria educativa, a Interior i en la funció pública davant la desobediència, ha assegurat, del govern autonòmic.

Ciutadans, el PP i Vox se sumen a la manifestació

Tot i que la mobilització està convocada per les entitats, també hi assisteixen representants dels partits polítics de Ciutadans, el PP i Vox. En canvi, fonts del PSC ja van explicar que no hi aniria “cap càrrec del partit o institucional”.

Des de Ciutadans, Lorena Roldán ha assegurat que la formació surt al carrer “per dir que junts som més forts, imparables davant el nacionalisme i populisme que pretenen fracturar la convivència”. Per la seva banda, la diputada Cayetana Álvarez de Toledo, del PP, ha afegit que Catalunya és una comunitat “on es veu un constitucionalisme actiu, amb gent que se sent espanyola”. I Ignacio Garriga, de Vox, ha assegurat que la formació s’ha sumat a la manifestació per estar al costat “de la societat civil davant els separatistes que pretenen sembrar odi i terror”.

Altres manifestacions del 12 d’Octubre a Barcelona

  • La Falange, a Montjuïc

La Falange i Democracia Nacional han convocat, un any més, una manifestació amb un acte a la plaça de Sant Jordi, a Montjuïc.

  • Convocatòria antifeixista a la plaça de Sant Jaume

La Plataforma Antifeixista també ha fet una crida a concentrar-se a la plaça de Sant Jaume sota el lema “El feixisme es combat abans no s’estengui”.

  • “Som resistència anticolonial”

A les 16.30 h, la Coordinadora 12 d’Octubre ha convocat una mobilització a les portes del Palau de la Virreina contra el colonialisme, el capitalisme, el racisme i el patriarcat.