Prop de 400 persones s’han manifestat aquest divendres per denunciar la repressió policial del govern de l’Equador contra els manifestants que rebutgen les mesures que ha subscrit l’executiu de Lenín Moreno amb el Fons Monetari Internacional (FMI) i que, entre d’altres, preveuen retallades en drets laborals, ajustos econòmics o la retirada d’ajuts públics als carburants. En els darrers dies, s’han vist imatges de càrregues de la policia contra els manifestants, una situació de tensió que ja ha provocat, segons algunes fonts, set víctimes mortals i almenys 800 detinguts.

Des de la plaça de Catalunya, molts ciutadans han demanat diàleg per posar fi a aquest conflicte, han exigit la retirada de les mesures econòmiques signades amb l’FMI -conegudes com “el paquetazo”- i s’han solidaritzat amb els col·lectius que, segons pronostiquen, pagaran un preu més car: la classe treballadora i la població indígena, que viu en indrets del país amb molta riquesa de recursos naturals -i que formen part de l’acord entre el govern i l’FMI.

Els organitzadors deixen clar que la convocatòria és apolítica. A la manifestació s’hi han sumat algunes de les 7.814 persones provinents de l’Equador que resideixen a Barcelona. Moltes tenen familiars o coneguts que viuen al país i que viuen, directament o indirectament, tant les conseqüències de les últimes retallades com els disturbis. Algunes han explicat que viuen aquests dies “amb indignació i impotència” i voldrien “ser allà amb els nostres compatriotes per defensar la democràcia”.

A banda dels equatorians, residents d’altres nacionalitats també s’han solidaritzat amb el poble equatorià i han criticat la “repressió brutal” de Moreno. Alguns assistents han portat espelmes i globus negres a la plaça de Catalunya en senyal de dol.

Manifestació d'equatorians a Barcelona