En aquesta botiga de gats i gossos es van decomissar 36 cadells canins. Segons l'Ajuntament, les instal·lacions on els tenien eren inadequades. Per això, es va precintar l'espai, en espera que el propietari hi faci les millores necessàries. En aquest cas, la inspecció es va fer d'ofici, és a dir, sense que hi hagués cap denúncia prèvia. Des de l'Ajuntament, però, asseguren que cada cop es reben més avisos de veïns i entitats. Un exemple n'és aquest vídeo, en què en veí va gravar-ne un altre mentre maltractava una gata. Posteriorment el va penjar a Internet. JORDI MARTÍ, regidor de Presidència i Territori "Les xarxes socials hi tenen un paper molt important. Cada vegada més, tenim coneixement, com a mínim coneixement, no sempre denúncia però coneixement, de situacions que es produeixen i que són difoses a través de les xarxes socials." Per dur a terme les operacions, en coordinació amb l'Oficina de Protecció dels Animals, entra en joc la Unitat Canina de la Guàrdia Urbana. Tot i que la imatge més habitual de la secció és de gossos buscant droga en maletes o bé amagada en vehicles, quan es tracta de maltractaments la feina l'acostumen a fer els agents. JOSEP ROYUELA, intendent cap de la Unitat de Suport Policial de la secció canina "El que aportem bàsicament són els coneixements dels nostres guies canins que s'estan formant, a part de la sensibilitat que tenen amb els animals, en la normativa tant municipal, com autonòmica, com la pròpia del codi penal en matèria d'animals." Segons dades del consistori, en el que va d'any la Guàrdia Urbana ha rebut 18 denúncies d'aquest tipus.

A més d’acudir a domicilis i centres de venda d’animals alertats per denúncies, la Guàrdia Urbana també fa inspeccions d’ofici, és a dir, operacions en les quals no hi ha hagut un avís previ. És el cas d’una botiga de venda d’animals del carrer de la Ciutat de Granada en què es van decomissar 36 cadells canins perquè les instal·lacions on es trobaven eren inadequades. L’espai on vivien va quedar precintat de manera temporal,  en espera que s’hi facin les millores necessàries.

Pel que fa als avisos donats per ciutadans o entitats, l’Ajuntament en fa un balanç molt positiu, ja que el nombre de denúncies s’ha incrementat. Entre el gener i el novembre de 2014, la Guàrdia Urbana ha rebut 18 alertes d’aquest tipus. Des del consistori, a més, expliquen que les xarxes socials s’estan convertint en una via per fer aflorar casos. Segons el regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, “cada vegada més, tenim coneixement, com a mínim coneixement, no sempre denúncia però coneixement, de situacions que es produeixen i que són difoses a través de les xarxes socials”.

En les intervencions, l’Oficina de Protecció dels Animals treballa de manera coordinada amb la Unitat Canina de la Guàrdia Urbana. En aquest cas, però, els gossos no solen entrar en joc. Excepte en casos concrets, la feina de recerca l’acostumen a fer els guies canins que, segons explica l’intendent Josep Royuela, estan formats “en la normativa tant municipal, com autonòmica, com la pròpia del codi penal en matèria d’animals”.