El Josep Manuel explica, a través de l'ordinador, com l'afectarà el nou sistema de copagament. Assegura que li quedaran 130 euros mensuals per a les despeses personals. El nou càlcul, a més de tenir en compte la renda del beneficiari com fins ara, també computa el seu patrimoni. És a dir, que si té un pis en propietat, haurà d'aportar més diners encara que no el tingui llogat. Les entitats diuen que això és injust, perquè tenir un habitatge no vol dir, necessàriament, disposar de diners en efectiu per a les despeses diàries. EMILI GRANDE, director del centre La Marina "El nou càlcul del copagament fa que hagin de viure amb 1.500 euros a l'any en molts casos. Hi ha coses que la residència no cobreix, des de la roba i el calçat, alguns medicaments, aparells ortopèdics i després, el seu dia a dia". Segons ECOM, un moviment associatiu integrat per organitzacions de persones amb discapacitat física, hi ha centenars d'afectats. 140 dels beneficiaris que resideixen en els seus centres ja han rebut la carta amb el nou càlcul del pagament. En una seixantena de casos l'increment és d'un 50% més en relació amb el que pagaven fins ara. Des d'ECOM reconeixen les dificultats pressupostàries de l'Administració per tirar endavant la llei de la dependència, però creuen que es tracta d'una qüestió de voluntat política. ANTONIO GUILLÉN, president d'ECOM "No es pot dir que no hi ha diners. Només cal mirar el pressupost de la Generalitat. Hi ha diners, però no estan ben distribuïts." MARIA SOLANS De moment, la Generalitat només està informant els beneficiaris dels diners que hauran de pagar amb el nou sistema i ha accedit a revisar cas per cas.

Abans, l’import que havia de pagar el beneficiari per fer servir, per exemple, una plaça de residència, es calculava tenint en compte la renda, i ara la novetat és que també computa el patrimoni. Això, en molts casos, ha suposat un increment important en les aportacions. Les entitats creuen que és un sistema injust, ja que tenir un pis en propietat no vol dir, necessàriament, disposar de diners per a les despeses del dia a dia.

Segons ECOM, un moviment associatiu integrat per organitzacions de persones amb discapacitat física, 140 dels beneficiaris que resideixen en els seus centres ja han rebut la carta amb el nou càlcul del pagament. En una seixantena de casos l’increment és d’un 50% més en relació amb el que pagaven fins ara. Creuen que això suposa un endarreriment en els drets de les persones amb discapacitat, perquè en limita l’autonomia. La Generalitat ja ha accedit a revisar cas per cas.