Fa més de mig any que tenen símptomes de coronavirus però donen negatiu a les proves de PCR. La gran majoria dels malalts per la covid persistent, entre un 10 i un 15 % dels infectats, es troben sovint davant de la incomprensió per part dels professionals sanitaris. 

Una estigmatització amb cara de dona

Segons el darrer estudi fet per la Societat de Metges Generals i de Família (SEMG), el perfil dels afectats per la covid persistent és el d’una dona de 43 anys que fa mig any que en té símptomes. Això, per a la portaveu de la plataforma d’Afectades i Afectats Covid Persistent, Sílvia Soler, és un problema afegit, perquè a moltes de les malaltes el metge els posa una etiqueta d’ansietat o depressió i això els genera molta frustració. Tot i això, reconeixen que l’Institut Guttman o hospitals com el de Can Ruti, el Clínic o el del Mar estan fent molt bona feina.

La Fundació Lluita Contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS) ubicada a Can Ruti acaba d’obrir una unitat específica de covid-19 persistent liderada per la doctora Lourdes Mateu i Marta Masanella.

PCR negatiu però amb símptomes covid

La majoria de malalts de covid persistent van contraure el virus en la primera onada. Un cop a casa, els símptomes no han desaparegut. En el cas de la Sílvia ja fa vuit mesos que els pateix. Vuit mesos, per a una filòloga, que li han suposat no poder llegir ni un llibre per culpa de la “boira mental” que no li permet concentrar-se. A banda la febre va i ve, té mals de coll i dolor d’articulacions que no li permeten treballar.

Un futur incert

Els afectats per la covid persistent són conscients que ara mateix els esforços sanitaris es concentren a salvar vides, però creuen que una major comprensió de la seva malaltia podria ser útil en futures onades i demanen que s’obrin noves línies d’investigació.

En aquest sentit, la plataforma d’Afectades i Afectats per la Covid Persistent estan esperant que la Generalitat publiqui una guia dirigida als professionals de l’atenció primària i els metges per gestionar millor els malalts. Per la seva banda l’OMS ja ha reconegut la covid persistent com una malaltia i demana als estats que inverteixin recursos en el tractament.

Comparteix a: