Les ITS (infeccions de transmissió sexual) registrades als centres d’atenció primària de l’ICS han augmentat un 56 % en els últims dos anys. Els experts diuen que el preservatiu és l’únic mètode preventiu per a aquest tipus de malalties, com la sífilis o la gonocòccia, i alerten que cada vegada la conscienciació és menor entre els joves.

Els especialistes expliquen que l’estiu és una època en què el risc de contagi és més elevat. La festa, l’alcohol i les relacions sexuals esporàdiques són alguns dels factors que expliquen aquest augment. Josep Llaona, referent d’ITS de l’ICS a Barcelona, insisteix que l’ús del preservatiu és primordial per aturar la proliferació d’aquestes malalties. I alerta que és preocupant la falta de conscienciació del jovent respecte al contagi de les infeccions. “La gent jove ha perdut la por de les malalties de transmissió sexual, al VIH, i no tenen consciència de poder-se infectar amb aquestes malalties”,diu Llaona.

Les berrugues i herpes genitals, la gonocòccia i la sífilis són les malalties infeccioses més freqüents i les que més han augmentat. L’Institut Català de la Salut recomana acudir al CAP o centre hospitalari un cop se’n percebi el primer símptoma. També assegura que cada vegada el personal sanitari està més especialitzat.