En els set mesos que van d’any, han arribat a Catalunya 1.451 menors estrangers no acompanyats, gairebé el mateix nombre que es va comptabilitzar en tot el 2017. Ho ha dit aquest dimarts en roda de premsa Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. Només el mes de juliol, han arribat almenys 440 joves i adolescents migrats sense referents familiars, la mateixa xifra que en tot l’any 2015. Per poder atendre’ls la Generalitat ha aprovat la creació de 458 places d’acollida, en el marc d’una mesura d’emergència nova. D’aquestes, 58 corresponen a la ciutat de Barcelona.

La Generalitat reclama un canvi de model

El Homrani apel·la a la responsabilitat europea i especialment de l’Estat espanyol per poder planificar l’acollida d’aquests menors i una millor integració posterior. El conseller ha demanat al govern socialista més informació i més transparència. La Generalitat diu ser conscient que la majoria dels menors estrangers no acompanyats arriben a la frontera sud i “si ens donen aquesta informació ens podrem organitzar millor”. Actualment “hi ha desinformació i descontrol sobre els fluxos”. El Homrani també ha demanat més recursos. Tot plegat, per poder continuar amb un model d’atenció amb centres petits però de qualitat.

Acollir i apoderar bé els joves

El conseller ha explicat que els menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya són doblement vulnerables, perquè són migrants i menors. Ha afegit que es tracta de joves i adolescents amb “molta iniciativa” i que aquest potencial “és un gran sumatori per a la nostra societat”. Per això, ha afirmat, és molt important que rebin formació i competències laborals per poder facilitar-ne la integració real.

La directora de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Georgina Oliva, ha explicat que aquesta institució atén actualment 1.833 joves migrats, els quals representen el 22,6 % del total d’infants i joves tutelats. Ha afegit que des del juny de l’any passat fins a finals de juliol d’aquest any s’han posat en funcionament un total de 1.645 places d’acollida.