Porta de la discoteca Up&Down

El Jutjat Contenciós Administratiu número 10 de Barcelona ha declarat nul·la la resolució de l’Ajuntament de Barcelona que sancionava amb 181 dies de tancament la discoteca Up&Down per, suposadament, permetre el consum i el tràfic de drogues al seu interior. La resolució es va prendre després que, el 26 de novembre del 2016, els Mossos i la Guàrdia Urbana detectessin, en una inspecció, fins a vuit clients amb substàncies estupefaents al seu interior. En concret, se’ls van requisar cocaïna, haixix, cànnabis i marihuana.

L’Ajuntament va considerar que el fet que els clients duguessin drogues implicava que el local no havia posat la diligència necessària per impedir-ho i que el control d’accés no era suficient. Per aquest motiu, el mes de desembre de l’any passat va donar l’ordre a la Guàrdia Urbana d’executar el precintament de la discoteca, fet que només va poder impedir la concentració d’alguns dels seus treballadors a les portes del local.

Sanció sense efecte

Els responsables d’Up&Down van presentar un recurs, a través dels serveis jurídics de la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), de la qual en són membres. L’advocat Josep Arbués, del despatx Rueda, va argumentar que cap dels vuit clients a qui es van trobar drogues no estaven consumint-les en el moment de la inspecció. En el seu recurs, també va subratllar que el contracte subscrit entre la discoteca i l’empresa de seguretat CESIT establia que era aquesta última la responsable de prendre les mesures necessàries per evitar la comissió de fets il·lícits.

La sentència entén que no queda suficientment acreditada la passivitat del local i dels serveis de vigilància que al·legava en el seu escrit l’Ajuntament. I, per tant, determina que la resolució és nul·la de ple dret i deixa sense efecte la sanció de 181 dies de tancament del local. El jutge, a més, condemna l’Ajuntament a pagar les costes del procés.

Fonts municipals han assegurat a betevé que els serveis jurídics del consistori estan analitzant el text per decidir si hi presenten recurs d’apel·lació durant els pròxims 15 dies davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Nou mètode de control de drogues

La Fecasarm ha aprofitat la notícia per anunciar que, des de fa uns mesos, està implementant un nou mètode per detectar la presència de drogues en els controls d’accés als locals d’oci nocturn. Es tracta d’una prova que es realitza de manera aleatòria, a través d’un esprai o una tovalloleta, similar a la que utilitza la policia en les duanes de l’aeroport. Aquest mecanisme permet, en dècimes de segon, saber si una persona ha estat en contacte amb drogues.

Segons la Fecasarm, aquest nou sistema “deixa del tot clar i patent que el local fa tot el possible per evitar que entrin drogues al seu interior” i subratlla que, “altrament, és del tot impossible detectar aquestes substàncies quan es porten amagades en llocs no visibles i especialment en la roba interior“.

De moment, el nou mètode ja s’ha implementat a set locals d’oci nocturn de l’Associació Front Marítim de la Barceloneta: Pacha Barcelona, Shöko, Carpe Diem Lounge Club, Agua, IceBar Barcelona, Bestial i Opium. Posteriorment, també l’han tramitat Otto Zutz i el Papillon Club de Platja d’Aro. La discoteca Up&Down també es troba en fase d’implementació.