Aquesta és la ruta a seguir pels bussejadors que recorreran l'espigó. La jornada comença amb algunes indicacions prèvies i un avís: l'aigua no és, ni molt menys, clara. Alguns agents ja hi van baixar dilluns, però la visibilitat era de menys d'un metre i no van poder fer la feina. Dimarts i dimecres tampoc no van baixar pel mal estat del mar, però avui hi tornen per treure'n el que puguin. "Un cop han rebut les instruccions, els 25 agents es preparen per sortir a recollir. Una vintena ho faran sota l'aigua i nosaltres els acompanyarem. Uns altres 5 treballaran en superfície, dalt de l'espigó. Ho faran amb pinces com aquestes que els ajuden a accedir a zones fins on no arriba el braç." Mentre uns comencen a netejar l'espigó els altres entren a l'aigua... i es troben això. Els equips porten una bossa on van posant el que recullen, i han de procurar anar prou junts per no perdre's de vista. Els objectes rovellats o enganxats als eriçons han d'agafar-se amb guants i cal apropar-s'hi força i buscar els residus perquè els sediments no deixen veure. També s'ha d'evitar enganxar-se amb els hams que cauen de les canyes de pescar i demanar ajuda si cal moure un objecte pesant. CARLOS OSORIO, caporal de la Guàrdia Urbana: "Un company estava recollint un sedal, en girar-se ha vist la bici i com que els objectes a sota son més difícils de moure ens ha cridat a tots, l'hem pujat a l'espigó i després la furgoneta l'ha recollit." "La temperatura ha estat bona, d'uns 22 graus, però la mala visibilitat i l'aigua tèrbola com a conseqüència de les pluges dels últims dies han fet que els equips de dos bussejadors puguin treure un o dos sacs de mitjana, molt menys que altres anys." ISRAEL BASTIDA, Guàrdia Urbà i coordinador de la neteja: "Entre que estava tèrbola, hi havia dipòsit al fons, a la que tires d'un plàstic o intentes agafar el que sigui això aixeca tota la pols i dificulta la part que estàs fent." I aquest és el balanç final. Més de 700 quilos de residus, 200 dels quals han sortit del fons marí. Els voluntaris que hi participen diuen, convençuts, que hi tornaran l'any que ve. Perquè amb l'aigua tèrbola o no, el viatge sempre els val la pena.

Aproximadament 700 quilos de brossa és el balanç d’aquest estiu a les platges de Barcelona. I cal tenir en compte que, en aquesta edició de la neteja del fons marí, no s’han recollit tots els residus que s’esperava pel mal estat de la mar. Les tasques de neteja s’han intensificat als espigons, que feia més de dos anys que no es posaven a punt. Tot i que són de competència estatal, desenes de voluntaris de la Guàrdia Urbana els han netejat des de dilluns. Armats amb unes pinces i molta paciència, han aconseguit retirar 500 kilos de llaunes, bosses, sabates, envasos i altres objectes dels forats que queden entre les pedres dels espigons.

Precisament aquesta ha estat la novetat aquest any, que han sortit més residus de la superfície que no del fons marítim. No és difícil entendre-ho si es té en compte que, com a conseqüència de les precipitacions d’aquest cap de setmana, l’estat de la mar ha estat molt desfavorable per a la recollida. Dilluns un grup va intentar fer una immersió, però la visibilitat era d’un metre o menys en alguns trams i gairebé no van poder fer res. Dimarts i dimecres la mala mar els va impedir baixar i, finalment, aquest dijous hi han tornat per recollir el que no havien pogut fins ara. Ho han fet en total 20 voluntaris, als quals ha acompanyat un equip de BTV, distribuïts en equips de quatre persones pels diferents espigons de la ciutat. En paral·lel, cinc persones han treballat en la recollida de l’espigó.

Una vegada sota l’aigua la consigna ha estat clara: mantenir contacte visual amb el company per evitar perdre’s. Els equips treballen de dos en dos, quatre en cada espigó. Porten una bossa en què van posant el que recullen, i han de procurar agafar amb guants els objectes rovellats o enganxats als eriçons. D’altra banda, és necessari anar amb cura perquè els sediments no deixen veure i cal apropar-se força a les roques, amb el risc que això comporta d’enganxar-se amb hams que cauen de les canyes de pescar o a les pedres que més sobresurten de l’espigó. I per últim, quan algun bussejador troba un objecte pesant, ha de demanar ajuda per poder treure’l a la superfície. Tot i les dificultats que comporta la feina sota l’aigua, en les zones on hi havia menys partícules en suspensió i hi arribava una mica més de llum, alguns animals s’han deixat veure.

Aquest any s’ha trobat una bicicleta del Bicing (tot i que cada cop se’n troben menys, perquè els aparcaments s’han apartat de la zona més propera al litoral), i també s’ha tret del fons marí un carro de la compra. Un dels elements curiosos que la Guàrdia Urbana no ha llençat a les escombraries és un llibre de ganxet que s’ha conservat. I el més habitual: llaunes, objectes de cel·lulosa, objectes de plàstic de grans i petites dimensions, algunes joguines i sabates, entre altres objectes. El coordinador de la iniciativa, Israel Bastida, s’ha mostrat satisfet per la feina feta, però ha recordat que els banyistes han de ser més curosos amb els residus que generen: “Més del 50% de la porqueria que hem recollit és per conductes incíviques.