Aquest equip d'investigadors del Vall d'Hebron fa anys que fan recerca sobre l'intestí prim i els diferents treballs fets comencen a donar fruits. Han descobert que una activitat més gran de les defenses a l'intestí pot ser una de les causes del que es coneix com l'intestí irritable. Una malaltia que pateix el 15% de la població i que causa, entre altres símptomes, dolor abdominal, diarrea o restrenyiment. La troballa revela que com més activades tenen els pacients les defenses del seu intestí més símptomes tenen. MARÍA VICARIO, directora de l'estudi "El resultado de la investigación se ha centrado en el estudio de la creación de anticuerpos, es una parte de las defensas muy importante para el manteniemiento de la omeostasis y de la vitalidad del intestino y para mantenernos y hemos visto que los pacientes de intestino irritable tienen una mayor producción de anticuerpos que los sujetos que no tienen esta patología." Aquesta troballa podria, doncs, usar-se com a marcador biològic per identificar la malaltia. Actualment es diagnostica per criteris clínics o, senzillament, descartant abans altres patologies. També permetrà cercar tractaments més precisos, ja que ara els que se subministren són paliatius i només alleugen els efectes de la malaltia, però no la curen.

L’estudi publicat a la revista ‘Gut’, i que també ha quedat recollit a ‘Nature Reviews, Gastroenterology and Hepatology’, suposa una troballa que el mateix equip d’investigadors responsables de la descoberta titllen de “sorprenent”. Segons els doctors del Vall d’Hebron Institut de Recerca Maria Vicario i Javier Santos, que han dirigit els treballs, “els pacients amb SII tenen més cèl·lules productores d’anticossos en el seu jejú [una porció de l’intestí prim], la majoria immunoglobulines del tipus lgG, que són més eficaces que altres tipus d’anticossos, i que es produeixen quan algun antigen les estimula”.

Aquesta presència “va revelar alteracions en àmbit molecular i cel·lular que no s’havien descrit abans”, ha afegit Vicario, que assegura que “com més activades tenen els pacients les defenses del seu intestí, més símptomes pateixen”. Parla de dolor i incomoditat a la part baixa de l’abdomen i canvis en la freqüència de les deposicions. Ara, gràcies a aquest estudi, serà més fàcil identificar la síndrome i descartar altres malalties.